rab – dertli sözlük
"terbiye eden"dir.
allah'ın isimlerindendir.
türklerde yarab diye komik bir kullanımı gelişmiştir. yarabbülalemiin...
sahip olma anlamıda vardır, rab deyince sadece tüm mülkün sahibi allah anlaşıldığı için genellikle yanında sahip olunan isimle birlikte söylenir insanlar için kullanılırken,misal ev sahini, rabbüd-dar.
lafzi manası terbiye eden olmakla birlikte, hayattaki en açık karşılığı insanın yaptıkları ve yapmayıp kaçındıklarını belirileyen olarak karşımıza çıkmaktadır.allah'ın rablik sıfatıyla alakalı olarak en çarpıcı hadise tevbe suresi 31. ayetin nüzulünden sonra yaşanmıştır:(yahudiler) allah’ı bırakıp, hahamlarını; (hıristiyanlar ise) rahiplerini ve meryem oğlu mesih’i rab edindiler. oysa, bunlar da ancak, bir olan allah’a ibadet etmekle emrolunmuşlardır. o’ndan başka hiçbir ilâh yoktur. o, onların ortak koştukları her şeyden uzaktır. (*)ayet nüzulünden sonra daha önce bir hristiyan olan adiyy bin hatem ayeti garipsemiş ve kendilerinin böyle bir davranışlarının olmadığını beyanla peygambere gitmiştir. hz. peygamber bu beyana karşılık: " allah'ın helal kıldığına haram derler, siz de haram tanımaz mıydınız? allah'ın haram kıldığına helâl derler, sizde helâl saymaz mıydınız?" sorusunu sormuş ve aldığı olumlu cevaba dönük olarak "işte bu sizin onlara ibadetinizdir." demiştir. nitekim insanın her daim hayatında nelerin/kimlerin/hangi düşüncelerin belirleyici olduğuna dönük bir sorgu mekanizmasının olması mühim. yoksa bu modern çağda müslüman için rab oluşturacak çok fazla yanılsama mevcut.(bkz:medya)(bkz:moda)(bkz:futbol)......
ölmeden önce ne yapacağımıza da; öldükten sonra ne olacağımıza da karar veren allah'ın hayatımızda ne yapıp ne yapmayacağımızın belirleyicisi olduğuna dair ismidir.