gazete – dertli sözlük
cam silmek, misafir geldiğinde ayakkabıların altına sermek, özellikle öğrencilerin yaşadığı mekanlarda sofra bezi vazifesi görmek gibi daha pek çok işe yarayan, her eve lazım bir gereçtir.

hediye sarmak amacıyla kullananlar da mevcuttur.
halkın ve bireylerin siyasi yönetime katılmasını sağlayan ilk iletişim araçlarından biridir. toplum, devletin durumu ile ilgili ne oluyor ne bitiyor bilmediği devirlerde, devlet yönetiminde söz sahibi olamıyordu. ancak gazete'nin önce batıda, daha sonra gecikmeli olarak doğu toplumlarında ortaya çıkışı, totaliter ve monarşik-oligarşik yönetimlerin sonunu getirdi ve cumhuriyet sistemini doğurdu.

günümüzdeki gibi renkli, resimli, bol magazinli, futbollu, at yarışlı, burçlu, haydar dümen'li "şeyler"in gazete sanıldığı bir çağdayız. ama gerçekte gazete'nin ve teknolojinin getirdiği diğer medya biçimlerinin ( tv, internet) ne kadar önemli olduğu yaşanarak görülen bir olgudur.
(bkz:medya)
(bkz:citizen kane)

halkın ne düşüneceği konusunda yetkili bir güç. (citizen kane)
eski gücünde değilse de hala en güçlü, çünkü sanal medyayı yönetenler de gazetelerden çıkıyor.
esasen insanları bilgilendirme amacı güden yazılı metinler bütünü olması gereken, ancak günümüzde insanlara subliminal direktifler verme kaygısıyla birçoğu yazılı paçavra niteliğine bürünmüş bir iletişim aracıdır.
ücretini ver, oku ama kendini verme.
kağıda basılı olarak doğan ve bu nedenle dilimizde "basın" olarak isimlenen ancak günümüzde ve yakın gelecekte tamamen dijital ortamda hayatını devam ettirecek olan iletişim aracı.
(bkz:internet gazeteciliği)
(http://www.medyahayat.com/haber.php?haber_id=39595)
2000'li yılların başlarına kadar dünyadaki en etkili kağıt parçaları bütünüydü. hükümet indirip hükümet kaldıran bu sayfalar teknoloji denen meretin depar atarak piyasaya girmesiyle eski gücünü kaybetti. hükümet istifa ettiren sayfalar yerini video paylaşım sitelerinde yayınlanan skandal ses kayıtlarına e-köşe yazılarına ve bloklara bıraktı. hatta darbeler bile ''e'' yapılır oldu (bkz:e-muhtıra)önümüzdeki 10 sene içersinde akıbeti ne olur bilinmez ama, uzak gelecekte gazete denen olgunun tamamen dijitalleşeceğini söylemek için uzman olmaya gerek yok. değişim şart.