anna karenina – dertli sözlük
lev nikolayeviç tolstoy'un savaş ve barış gibi edebiyat dünyasında büyük önem arzeden kitabıdır.. realizm etkisinde yazılmıştır..
(vurgula: "bütün mutlu aileler birbirine benzer, her mutsuz ailenin ise kendine özgü bir mutsuzluğu vardır.") cümlesini beynimize kazıyr bu başyapıt..
anna karenina'dan çok levin in ağzından tolstoy'un kendi düşüncelerini anlattığı romanıdır.. yazar bir yandan dönemin rusyasında aile yapısının çarpıklığını işlerken öteki yanda avrupa ve rusya ekonomisinin gelişim sürecini işler ve yazarın bu konudaki fikirlerini işler..
tam anlamıyla bir tasvir kitabıdır.. bu kitabı okuyup da tolstoy'un yaptığı tasvirlere hayran kalmamanız imkansızdır..
sofya andreyevna bers'e yazıldığı söylenmektedir..
üç cilt halinde türkçeye çevrilmiş ve ilk kitabın sonuna geldiğimizde dahi kimin kim olduğunu anlayamadığımız herkesin bir sürü lakap ve isminin olduğu ama yine de ne hikmetse tolstoy'un en önemli eserlerinden biri olduğu söylenen, hiç kimseye tavsiye etmediğim rus aristokrasisine fazlasıyla yer verilen bir kitap.
şimdi ki aklım olsa okumazdım.ama o zamanlar güzeldi.böyle kitapları kısa sürede okuyunca insanın konuşma üslubu bile değişiyor.
elimde üçüncü cildini gören bir abla:(*) anna karenina hakkında ne düşünüyorsun, nasıl bir kadın? diye sordu.
ablayı çok tanımıyorum ne tepki vereceğini kestiremediğim için kem küm ettim tabi..
net bir şey demeyince, abla kestirmeden: bildiğin ahlaksız bir kadın...
ihanet eden kadının mutlu olamayacağını vurgulayan romanlardan biri. bence rusyadaki toplumsal ahlaksızlığın önüne geçebilmek için yazılmış.