cihad – dertli sözlük
sözlükte "gayret etmek, bir işi yapabilmek için bütün imkânları kullanmak" anlamına gelen "cihâd" kavramı; kur'ân ve hadislerde; allah yolunda savaşmak anlamını ifade ettiği gibi dini öğrenmeyi, dinin emir ve yasaklarına uymayı, haram ve günahlara karşı nefis ile mücadele etmeyi, i̇slâm'ın bilinmesi, tanınması, yaşanması ve yücelmesi için çalışmayı da ifade eder.

allah yolunda gösterilen her cehd, yani her çaba cihaddır arkadaşlar. ve kendimiz içindir, kendimizin yararınadır.

her kim cihad ederse, ancak kendisi için cihad etmiş olur. şüphesiz allah, âlemlere muhtaç değildir. (ankebut, 6)
kökü 'ceht' tir. gayret etmke anlamına gelir. ama cihad ise allah için mücadele etmektir. sadece savaşmak değildir. mesela nefsinle cihad etmekte vardır. savaşa katılmak için insan nefsiyle yaptığı cihadı yenmelidir. bu yüzden her insan mücahiddir...
neredeyse unuttuğumuz bir kelime. fazla kullanmayız, fazla da düşünmeyiz "cihad nedir, niyedir" diye. öyle hocalarımızdan, büyüklerimizden, mürşitlerimizden de duymayız. sorsanız ki; ya hocam cihad ayetleri de var kur'an' da, neden bahsetmiyorsunuz? derler ki; dersimiz daha oraya gelmedi. el-insaf hiç birinizin mi dersi gelmedi daha oraya. velhasılı kelam unuttuk, unutturuldu bize.
küçük cihat büyük cihat hadisi sahih değil mevzudur.adamlar sen boşver silahı nefsinle mücadele et diye uyutuyorlar müslümanları.
kur'anı kerimde en çok ayetle emredilen, belli bir zamana bağlanmayan ve bir miktarla sınırlandırılmamış olan farz ibadettir