maske – dertli sözlük
eylemin steril olması için, mikroorganizma istilasından korunmak ve karşımızdakini mikroorganizma istilasından korumak için takılan tıbbi bir gereç.
"bu hayat senin , yalnız senin , çıkar maskeni!" diyor çağrı sinci bu şarkısında. i̇nsanın olduğu gibi yaşamasını bunun gerekliliğini anlatan enfes bir şarkı.
https://http2.mlstatic.com/mascarilla-chef-3-pliegues-d_nq_np_717488-mlc27865983193_072018-q.jpg





gıda üretiminde takılması elzem olan şey.
çeşitleri olmakla birlikte genel kullanımda cerrahi maske çeşidi tercih edilir. solunum yoluyla bulaşan hastalıkların önlenmesinde kullanılır. beklenen etkinin sağlanması amacıyla tercih edilen maskenin burun ve ağzı içine alıp çeneyi örterek kapatıyor olması, derin nefes alıp vermeyi kısıtlaması, maske altında verilen soluğun maskenin dış yüzünden hissedilmemesi gereklidir. maske takıldıktan sonra dış yüzeyine temas edilmemelidir çünkü dış yüzey her zaman kirli kabul edilir. konuşmak, sık solumak gibi nedenlerle maskeler nemlenir. nemlenen maske değiştirilmelidir. maske takıp çıkarma işleminden sonra el hijyeni sağlanmalıdır. koruyuculuğu yüzde yüz olmamakla birlikte hatrı sayılır etkisi vardır.
pandemi yasakları olmasa asla takmayacağım şey.

(evet, şunu #482157 yazan metropol bedevisi bunu söylüyor. resmen delirdik. sağlıklı bir psikoloji buna ne kadar dayanabilir? bende bıraktım artık.)

ayrıca tıbbi atık kategorisindedir. ama ne hikmetse evsel atıklarla birlikte çöpe göndermemiz konusunda bir şey yapılmıyor?
covid döneminde açık havada iken sakalıma takıyorum. kapalı alana girerken burun ucu alt noktasına maskenin üst noktası birebir örtüşecek şekilde ayarladıktan sonra, nefes alırken çenemi aşağı doğru oynatarak maskeyi aşağı çekip hakkım olan temiz havayı burnumdan doğrudan alıp sonra tekrar çene hareketiyle maskeyi yerine oturtuyorum. bu sayede hem saçma sapan maske dayatmasından kurtuluyorum, hem maske içinde sürekli sirküle edilmiş pis havayı solumamış oluyorum.
normal insanların bir kat takınca bile delirdiği, sağlık çalışanlarının ise en aşağı iki tane cerrahi maske veya n95 maske takarak nefes alıp vermeye çalıştığı, bir yerden sonra oksijensizliğe alışan vücutlarıyla saatlerce zaman geçirdikleri, pandeminin zorunlu hale getirdiği bir kişisel koruyucu ekipman üyesi.

hayır işin kötü yanı şu, o maskeyle nefes almak için değişik ağız burun hareketleri yapıyoruz, maskeler aradan kalkınca ortaya çıkacak o hareketlerin ne kadar komik görüleceğini merak ediyorum.
#484890