yüksek lisans tezini yazamama sendromu – dertli sözlük
tez aşamasında gelmiş olan her yüksek lisans öğrencisinin başına gelen sendromdur. tezi yazıp mezun olan dahi bu sendromu yaşamıştır.dersleri geçmişsindir, tez konunu onaylatmışsındır. tek yapılması gereken tezi yazmak.ne yapsan etsen bir türlü o tez yazılmaz. herkes ilk adımı atınca gerisi geliyor der, ama mesele ilk adımı atabilmek.sırf bu sendrom sebebiyle tez aşamasında yüksek lisansı yarım bırakan on binlerce öğrenci mevcuttur.ne olacak bu yüksek lisans tezlerinin hali?
buradaki asıl problem öğrencinin gerçekten ilmi bir eser ortaya koyması gerektiğini düşünmesi. halbuki yl tezi biraz daha işin tekniği ile alakalı.akademisyenlik düşünmeyen ve akademik çalışma mantığına sahip olmayan yol yakınken dönse iyi olur bir de. kendine eziyet etmeye gerek yok.
ders verdiğim öğrencilerimden, tez yazan arkadaşlarımdan ve kendi tez yazma sürecimdeki gözlem ve tecrübelerime dayanaraktan bu durumun sebeplerini; literatüre hakim olamamaktan, lisans eğitimini donanımlı alamamaktan, yüksek lisans tezini gözde çok büyütmekten kaynaklandığını düşünüyorum. yüksek lisans tezi literatürde çığır açacak bir şey değildir. akademik camia nezdinde sadece bir yl tezidir.