canlı ders – dertli sözlük
internet üzerinden eba zoom gibi uygulamalar aracılığıyla gerçekleştirilen sanal ders. yataklarından ders dinleyen öğrencilerin o sırada uyuyan velileri tarafından yatılarak yapıldığı zannedilen dersler.
hem öğrenciler için hem de öğretmenler için çok yorucu bir eğitim süreci. ama başka çaresi yok gibi görünüyor.

arada nasıl ders işliyorlar diyerek dinliyorum. artık bu derslere de alışıldığından muhtemelen sınıflarda da aşağı yukarı böyledir. şunu gördüm ki çocuklar soru sormuyor. öğretmeni düşündürecek, zora sokacak sorular sorulmuyor.

bu süreçte duyduğum en ilginç soru öğrencilerden birinin (üçüncü sınıf) fen bilgisi dersinde ''zeytin yağı neden gaz değil ki?'' demesiydi. :)

(bkz:soru sormak)
öğretmen, öğrenci, gözlemci ve konu ile ilgili makale yazan biri olarak içinde bulunduğum süreç. aynı gün içerisinde istanbul’da bulunan üniversitemde ders alıyorum, ankara’da bulunan kurum için ders veriyorum, farklı şehirlerlerde okulları olan özel bir eğitim kurumunun online derslerine gözlemci olarak katılıyorum ve en son hakkari yüksekova’da bulunan bir grup öğrenci ile yaptığım çalışmamım analizini yapıyorum. bunların hepsini bambaşka bir ilde kendi odam ve masamda yapıyorum. görüldüğü üzere garip ve yorucu bir süreç.
asıl canlı ders eskisiydi. şimdiki olsa olsa ruhsuz ders olur. hususen haberleşme sisteminden kaynaklı sıkıntılar bu eğitimi daha da beter hale getiriyor. bir an evvel şu abartılmış korona korkusunu pompalamayı bırakıp normal hayatımıza dönüş yapsak ne iyi olur