cennetin doğusu – dertli sözlük
i̇nsanların genlerin verdiklerinden daha fazla olduğunu, hep iyi veya hep kötünün olmadığını anlatan kendisinin ve birçok okurun 'en iyi' diye nitelendirdiği john stenbeick romanı.

dengelerin hızla değiştiğini daha iyi açıklamak için adam ve charles'ın çocukluğundan başlıyan hikaye aron ve cal'in yetişkinlik dönemine hızla uzanıyor. hiçbir şeyin daimi olmadığını, hükmedilebilir olduğunu 'timsel" kelimesiyle açıklıyor ve birçok okurun tapınağında putları kırıyor.

kitabı bitirip üzerine düşünürken kınalızade ali efendi'nin ahlâkî alai'sinde "huy değişebilir" dediği aklıma geldi. olgunlaşma dönemi ve iyi karakterli insanların yanında kalarak huyun(doğuştan gelen özellik) değişebileceğini söylüyor. daha da tanık gelen cümle ise "sadıklarla beraber olun"
kitapta ana tema olarak bununla ilgili idi. (birebir değil tabiki)

kate bu kitabın en kotu karakteriydi ama aynı zamanda eğitici bir karakterdi cal ve adam onun sayesinde içindekileri keşfetti.

en içli ve derin karakter ise samuel hamılton. korkaklığının altında dünyaya meydan okuyabilecek bir felsefe deryası yatıyor.

---- (bkz:i̇ktibas)----

"sen ne yaparsan yap, istersen hiçbir şey yapma yine de bir şeyler aktaracaksın. kendini nadasa bıraksan bile zararlı otlar, dikenli çalılar yetişecek. bir şeyler yetişecek."

"kabil koca dünyada en tanınmış oysa bildiğim kadarıyla tek bir kişi taşımış bu adı"

"derle ki insanlar bir zamanlar ağaçlarda yaşarmış. birisi yüksek bir daldan memnun değilmiş herhalde ki, şimdi ayakların düz toprağa basıyor."

---(bkz:iktibas)---