i̇deal bir i̇mam hatip lisesi – dertli sözlük
diğer liselerden pek bi farkının kalmadığı bu liselerin ideal seviyeye ulaşması idealist öğretmenlerin elindedir. davası olan öğretmenlerin.
geliyoruz inşallah. üzülmek mümine yakışmaz. çok kişi olmayada gerek yok. ne zaman kemmiyet keyfiyetin önüne geçmiş. bize boş yüz adam degil dolu on adam yeter. niyetiniz yüksek olsun. allah kuluna kafidir.ideal bir ihl hakkinda bilinmesi gerekenler,o lisenin kızıl elmaları vardıro lisenin derdi büyüktüro lisenin ogretmeni ogrencisi ebedi genclik derdindediro lisenin diğer liselere üstünlüğü çayın kahveye üstünlüğü gibidir.yani ideal bir imam hatip lisesi...demek kuran ve sunnet adina 100 yil sonrasini dusunmek demektir
her köşebaşında değil her şehirde birkaç tane olması gereken, puanı ve kalitesi yüksek, din görevlisi değil din gönüllüsü yetiştirmeyi amaç edinmiş lisedir.
başlangıçta i̇darecilerinin, öğretmenlerinin ve öğrencilerinin torpilsiz ve sıkı bir mülakattan geçirilerek alındığı lisedir. bu mülakat her öğretmenin sokulduğu mülakatlar gibi olmayacak ama. hatta bu mülakattan geçenler 1-2 (süreye daha karar veremedim) haftalık kampa alınacak. bunu önder imam hatipliler derneğinin öğrenci lideri seçerken ki tekniğine benzetebiliriz. öğretmenler ve öğrenciler ayrı ayrı kampa alınacak. bu kamplar devlet denetiminde ve son derece disiplinli olacak. adam kayırmalar, yapılan işten kaytarmalar asla kabul edilemez. sıkı denetimler olacak özellikle öğretmenler arasında. öğrenciler arasında ciddi sıkıntı çıkaranlarla güzelce konuşulup belli aşamalardan geçirilerek son durumda haklarında karara varılacak. kamp sürecinde her 4-5 öğrencinin bir lideri olacak ve bu süre zarfında bir öğrenci profili oluşturacaklar. tabi bu liderler de önceden yetiştirilmiş olduğundan psikoloji alanında ve karakter okumada ehilleşmiş kişiler olacaklar. bunu devşirme sistemindeki yeni çeri ağasının çocukları seçerken ki yönteminin yazıya geçirilmiş ve yaklaşık 1-2 haftalık kamp sürecinde öğrenci hakkında topladığı malumatların bütünü ve daha ayrıntılısı olarak düşünebiliriz. bu disiplinli kamp sürecini çok sert geçen sanki kaba ve askeri bir şeymiş gibi de düşünmeyelim ama disiplin şarttır. ama ben bu kamp sürecini önemsiyorum çünkü lise yıllarımda katıldığım önder'in kampları türkiye'nin farklı yerlerinden gelen benim gibi imam hatiplileri tanımamda, karakterlerini analiz etmeye çalışmamda ve insan ilişkilerimi geliştirmemde büyük fayda sağladı. birde bu karakter analizi işini o zamanlar kafaya takmam bbc sherlock dizisini izlememdendi.(*) ama zaten çıkarım biliminin önemsiz olduğunu kim söyleyebilir ki..
kamp sona erip okula öğrenci olmaya hak kazanalar orta okul ve lise yıllarında yatılı olarak okuyacak. bunu da hogwarts gibi düşünebiliriz. okul arazisi şehirden uzak yeşillik bir alanda olacak. benim dünyada bu manada beğendiğim ve mercek altında tuttuğum en yi okul ampleforth'tur. arazisi hakikaten çok güzel. linkten bakabilirsiniz. https://www.pitchcare.com/news-media/ampleforth-college.html

ve geldik müfredatlara. zihnimde bu okulun, okula kabulün ve okul çevresinin önce taslağını hazırladığımdan müfredat konusunda çok ayrıntılara giremeyeceğim. çünkü müfredat konusunda söyleyebileceğim pek az şey var. ama bir etimoloji dersinin kesinlikle olmasını isterdim. i̇nşallah rahmetli, asım gültekin 'in de bu derslere girmesini isterdim. ama o bu okula hoca olmak ister miydi? allah rahmet eylesin. etimoloji dersinin gerekliliğini asım gültekin'in bir konuşmasını dinlerken fark ettim. etimolojiyi az biraz bilen insan konuşmasında kullandığı kimi kelimelerin derinliğini ve anlamını sezerek daha dikkatli konuşmaya çalışır. ki bu da her müslümanda olması gereken bir özellik diye düşünüyorum. o zaman boş konuşmalar da aza inmiş olur.

okul konusundaki en önemli meselelerden birisi de kızlar ve erkeklerin kesinlikle ayrı binalarda olmaları. hatta çıkış kapıları da farklı olacak. erkekler arazinin bir ucunda kızlar öteki ucunda olacak. arada da ağaçlar olacak.

dersler konusuna tekrar dönersek hem bu ülkenin üniversite giriş sınavlarının müfredatına hem de ileri matematik gibi derslere hakim olacaklar. tabii bu okuldaki her öğrenci sayısal olmayacak. diğer bölümlerin edebiyat, tarih, coğrafya gibi dersleri de gerçekten kaliteli olacak. sanat ve spor derslerine ehemmiyet verilecek. okulun atölyeleri ve robotik kodlama laboratuvarları olacak. tabii etkin öğrenci kulüpleri...

bu imam hatip okulundan lise kısmına kadar yetişen öğrenciler şuurlu olacak ve diğer yaşıtlarından duruşlarıyla, bakışlarıyla, konuşmalarıyla ayrılacak. sorumluluk sahibi gençler olacaklar. okulun siyer, hadis, tefsir, kelam, akaid , fıkıh gibi derslerini gerçekten öğrenip bu bilgileri hayatlarında kullanır ve yaşar hale gelecekler.

öğrenciler aldıkları sorumluluklar ve sıkı programlarından dolayı boş işlere ayıracak vakit bulamayacaklar. zihni anlamda kuvvetli oldukları gibi bedenen de kuvvetli olacaklar. futbol basketbol oynayabildikleri gibi karate, judo, tekvando dersleri de alarak savunma becerilerini geliştirecekler.

i̇ngilizce ve arapçayı akıcı olarak ve bir konu hakkında konuşma yapabilecek kadar iyi bilecekler. osmanlı türkçesini de anlayarak okuyabilecek ve yazabilecek kadar iyi bilecekler.

şu an yazabildiklerim bunlar aklıma daha gelirse eklerim. bu okulun idaresini bana versinler geleceğin her alanda müslüman yürekli liderlerini yetiştireyim. tabi bu okula müdür olmak da herkesi harcı değil donanımlı olmak lazım. böyle bir okul kurulabilir mi? i̇zin verilir mi? fitne çıkar mı? gelecekte bu ülkeyi kimler yönetecekler? tüm bu sorular aklımda uçuşurken umudumu kaybetmemeye çalışarak dualarımda bu konuya yer vereceğim. ve kendimi allah'ın izniyle daha donanımlı bir müslüman haline getirmeye çalışacağım. hatta arkadaşlarıma da bu niyetimi açıp onların da bu amaç zihinlerinin bir köşesindeyken çalışmalarına devam etmelerini sağlayabilirim. eğer böyle bir okul hiç olmazsa belki bu okulda geçen bir kitap yazarım. onu da yazamazsam beni yıllarca şevklendiren güzel bir niyet olarak kalbimde kalmış olur. allah büyüktür.
"mevcuda uygun idealize çabaları" müslümanı gülünç bir hale sokar. bu yüzden başlığı komple değiştirmeli. evvela kalplerde...
imam hatipler misyonunu tamamlamıştır. sırf cumhurbaşkanımızın gönül bağı ve ısrarı yüzünden gündemde. yoksa çoktan o iş bitti. türkiye müslümanlarının alternatif üretmeleri lazım geç kalmadan.
dünyayı sadece kendi yaşadığı yer zannedenlerin fikir belirtmeye hakkı yoktur.özellikle proje imam hatipler başta olmak üzere dünya ve ülke çapında imza attıkları başarıları bilmeyenler atıp tutmasın.
bazı zor şartlar güzel ortamlar doğurur. anadolu imam hatibi kazandığımda türkiye birincisi kazandığım okuldan çıkmıştı. sonra 28 şubat ve kat sayı engeli geldi. mezun olduk ama o sınıfımdaki arkadaşlarımı başka hiçbir ortamda edinemedim. aradan çeyrek asır geçti nerdeyse ama hala görüşürüz. şuan çocuklarımız aynı okullara gitmeye başladı. ama çocukların o derdi davayı ruhu alabilmesi için ortam şartları uygun değil. karları delip geçmeden açan çiçeğe kardelen denmez. siz yaz günü kardelen toplamaya çıkmışsınız gülüm yok öyle bir bahçe.
ideal imam hatip liseleri ideal öğretmen ve ideal öğrencinin varlığı ile mümkündür. ideal öğretmen ve ideal öğrenci ise ideal koşullarda mümkündür. ideal koşullar ise kişiden kişiye değişebilir. bana göre ideal imam hatip liseleri bilgiyi arz eden (ideal öğretmen) ile bilgiyi talep edenin (ideal öğrencinin) bir birini aradığı bir zaman diliminde zuhur etmişti. o dönemin imam hatipleri lider insanlar yetiştirmekteydi. şimdilerde ise o imam hatipler özlemle yad edilmekte çoğu imam hatipli tarafından.