cevabın soruyla alakalı olmaması – dertli sözlük
cevap verilmek istenmeyen soru türlerinden rota değiştirmeye neden olan durumlardır. böyle durumlarda karşı tarafa çok ısrarcı olunmaması gerekir.soru: ne yapıyorsun?cevap: i̇yiyim.(bkz:kaçamak cevaplar)
öğrencinin sorduğu sorunun cevabını bilmeyen öğretmenin bilmiyorum demeyi gururuna yediremeyip bir cevap uydurduğunda ortaya çıkan durumdur.öğretmen olan varsa aranızda yapmayın lütfen.bilmiyorum deyin ertesi gün öğrendim bak deyip anlatın, çocukta bilmemenin eksiklik olmayıp öğrenmenin maharet olduğunu sizden öğrensin.
bazı afazi türlerinde görülebilen bir durum. hastalar soruyu anlamadığı için ya da anlamlı cümle kuramadığı için yapabiliyor bunu.

bir de işitme problemi olan insanlarda da oluyor. özellikle yaşa bağlı işitme kaybında, durumu gurur meselesi de yapıp anlamadım diyemeyen tatlış büyüklerimizde çok gördüm. duyduğu kadarını kafasında kendince tamamlayıp ona cevap veriyor. kalp kırmamak, anlayış göstermek lazım böyle durumlarda.

bunlar dışında bazen sorduğunuz soru özel bir soruysa; karşınızdakinin yanıtlamak istemediği, canını sıkacak bir meseleye dairse, sorunuzla alakasız bir cevapla karşılaşabilirsiniz. bu durumda da ısrarcı olmamak ve geri çekilmek, konuyu değiştirmek lazım. onu sormuyorum diye tekrar aynı soruyu sorup zor durumda bırakmayalım insanları.

ayrıca sanatçı ruhlu romantiklerde de görülebiliyor, onlar soruyla bir ilişki kurarak yanıtlıyor ama ben anlamıyorum mesela. he deyip geçiyoruz mecbur.