stop motion – dertli sözlük
sabır gerektiren zahmetli bir film çekme tekniği. kısaca şöyle efendim; öncelikle elimizde işe yarar bir fotoğraf makinesi olmalı. daha sonra bir arka plan ve model(ler) oluşturuyoruz kendimize. çekimin doğru düzgün olması için de tripod kullanılması tavsiye edilir. düzenekleri kurduk makineyi tripoda sabitledik, basit bir deneme yapmak için para kullanabiliriz. paramızı masanın üstüne koyduk, ardından ilk fotoğrafı çekiyoruz. daha sonra parayı biraz ilerletip tekrardan çekim yapıyoruz, sonra yine biraz ilerletip yine çekiyoruz. ve bu böyle devam ediyor... işimiz bittiğinde bir de bakmışız elimizde yüzlerce fotoğraf. son olarak bu fotoğrafları bir video edit programı veyahut stop motion için özel olarak tasarlanmış programlarda birleştiriyoruz.play tuşuna bastığımızda paramızın hareket ettiğini göreceğiz... bu kadar.. bir örnek;

(http://www.youtube.com/watch?v=9juvvy4ko4y)

ayrıca;

(bkz:jellycam)
bir çocuk için animasyon dünyasına adım atmada iyi başlangıçtır.
rastladığım küçüklerden, gelecek hayali 'youtuberlık' olan ama video fikri bulamayıp video izleme videoları çekmek isteyen, komik şeylere gülmemek için kafasında meydan okuma videoları dönenlere ballandıra ballandıra anlattığım, sonra yanlarına oturup, nasıl yapılacağını öğretip, ardından da kısa 1-2 video çektiğimiz nimet gibi teknik.
zaten sonra bana ihtiyaçları bile kalmıyor. nasıl daha farklı videolar çekebiliriz diye uğraşıp hakikaten güzel fikirler buluyorlar. en çok kullandıkları malzemeler ise oyun hamurları ve lego karakterleri.
merve çirişoğlu'ndan bu konuda güzel bir örnek --> https://www.youtube.com/watch?v=8u1_mwsyk7m&ab_channel=mervecirisoglucotur
profesyonel olarak yapılacaksa tam olarak zengin deli işi. büyük bir ekip gerekiyor. klasik animasyon gibi değil. kuracağınız setteki her detayı elle yapıyorsunuz. kuklaları ise en başta sağlam bir iskeletle inşa etmelisiniz.
normal animasyonda öncelikle story board hazırlayıp sahnelemeye dijital olarak başlıyorsanız bunda; öncelikle story board, mekan ve karakter tasarımı-inşası ancak bunlardan sonra çekime geçebilirsiniz. i̇nşa kısmı çok emek istiyor.
örnek zihnimdeki bir iş için üç gündür bir kukla ve ufak bir mekan tasarımı yapıyorum. mekan bitti, karakter ise . bunları yaparken neler yaptım; boya, badana, sıva, tuğla yerleştirme, perde dikme, kıyafet dikme. kukla ise en çetrefillisi. i̇skelet oluşturma, deriyi ayarlama, saç ekme (bu en zoru ennnn, çıldırıyorum) saç ekince de bitmiyor saçın sabitlenebilir ve hareketli de olması için belli malzemeleri iyi ayarlamak gerek. korkunç korkunç... neler neler denedim. keyif alınmıyorsa kaçarak uzaklaşılmalı.