dolar – dertli sözlük
amerika birleşik devletleri, kanada vb. devletlerin para birimi. bir zamanlar en etkili para biriktirme yöntemiydi, şimdi yerini altına bıraktı. haberlere göre dolar, son iki yılın zirvesini yaşıyormuş. şu anda 1 dolar= 1,8240 tl'dir.
hatta köpeği olduğu gibi köpeği olanlar da vardır.. (*) evet, richie rich'in köpeği vardı ya işte onun adı dolar idi..
hızlı bir yükselişle 3 tl'yi bulmuş döviz. dövizle ithal edilen emtiada fiyat artışı olacak.
3,2849 an itibariyle. cumhuriyet tarihinin gordugu en yuksek deger. hala da adam akilli bir aciklama gelmiyor. adeta dalga geciyorlar insanlarla. bari mudahale edin suna artik ya diyesim var saga sola. bilgisayar alicam alamiyorum. dussun artik.
bundan yaklaşık 3 4 yıl evvel 1.20 türk lirası değere sahip olan fakat şuanda 4 e doğru yaklaşan (belki bunu yazarken 4 olmuştur) para birimi. bu durdurak bilmeden yükselişin siyasi nedenlere bağlı olduğunu düşünmekteyim.
sahibi olmanın kudüs'ü israil'e başkent olarak hediye etme küstahlığını gösteren abd'ye faizsiz kredi vermek anlamına geldiği para birimi. ister spekülasyon amaçlı alınmış olsun, ister dış ticaret yapmak için alınmış olsun, ister borç olarak alınmış olsun. bankalar yurt dışından dolar cinsinden düşük fazile borç alıp yüksek faizle lira cinsinden kredi verdiklerinde, abd'ye hem faizsiz kredi verilmiş hem de üstüne faiz ödenmiş oluyor. bankadan aldığı krediyle avm yapan girişimci abd menşei tüketim mallarını satmaya başladığında bu sefer abd'yi yatırımın kârına ortak etmiş oluyor. yerli malı yurdun malı herkes onu kullanmalı (elbette ki küçük işletmelerin fiyat rekabeti etmesini beklemeden).