estetik – dertli sözlük
kalp estetiği de mümkün mü ? ben kötü hasletlerimi aldırmak istiyorum. cerrahi bir operasyonla enaniyetten , fazla kibrimden , başedemediğim nefsimden kurtulabilir miyim acaba ?
son zamanların çok populer kavramıdır. estetik güzel arayışı olduğundan, tehlikelidir aslında, çünkü sınırı yoktur ve görecelidir. sizi sınırlamaz, çerçevelemez, doğru ve yanlış olarak değil "güzel" olarak niteler.
estetik; güzel sanatlar felsefesi olarak bilinen bir kavram. kavramın güzellik kaygısı taşıyan, güzeli arayan, bulmayı hedefleyen gibi bir manası da vardır. kainat sanatının taklidi ancak estetik kaygılar taşıyarak gerçekleştirilebilir. kainattaki güzelliği göremeyen, görse de mana veremeyen hiçbir güzelliği taklit edemez. güzelliği görmek ve onun müessirini takdir etmek, anlamaya çalışmak esastır.
edebi bakış açısı haricinde insanlarımızın allah'ın verdiği özelliklerini beğenmeyip sentetik yollardan kendini güzelleştirme(!) çabası içine girmesi için geçirdiği ameliyatların adı.
sanatsal üretim, edim ve yaratımla ilgili yasalarıyla sanatta ve yaşamda güzelliğin kuramsal bilimi.diğer bir tanımla: "güzel duyu""boğaziçi'nin, sarayburnu yarımadasını, tarihî üslup ve estetiklerini korumak için çok iyi hazırlanmış projeler var." - haldun taner