miraç kandili – dertli sözlük
miraç (kandili), yükseliştir.. peygamber efendimizin (*) yaratıcısının, en sevdiğinin huzuruna yükselişidir.. hz. muhammed'in (*) getirdiği o enfes hediyelerle (*) ümmetinin de esfel-i safilinden ahsen-i takvime yükselişidir..
(bkz:i̇sra-1) (*)
miraç bir seyahattir..
peygamber efendimizin (sav), rabbine, yüce allah (c.c)'ın huzuruna ve ebedi durağı cennete ettiği ve diğer peygamber kardeşlerine de uğradığı bir kutlu seyahattir..
gönüller sultanı efendimizin sevdiklerini, bizi de düşünüp müjdeler ve hediyelerle (namaz, amererrasulu, tahiyyat duası.. vb) döndüğü muhteşem bir seyahattir..
(bkz:ben miraç’tan daha güzel bir şey görmüş değilim..)
peygamberimiz (sav)a miraç gecesi şu üç şey verilmiştir:
—elli vakit namaz sevabına denk, beş vakit namaz verildi.
—bakara suresinin son ayetleri verildi.
—peygamberimiz (sav)ın ümmetinden olup da, allah'a şerik koşmayanlardan mukhimat bağışlandı.mukhimat; insanı cehenneme sürükleyen büyük ve tehlikeli günahlar, demektir
miraçla birlikte yeni yol haritaları ve müjdeler geldiğine göre, bize düşen o hediyeleri baş tacı ederek sıkıntılarımızdan kurtulmanın çarelerini araştırmaktır.
( miracın şuurunda olmayı allah bize nasip etsin ).
"i̇şte onlar, (kıssalarını sana anlattığımız kimseler) âdem'in zürriyetinden, nûh ile berâber (gemide) taşıdığımız kimselerden, i̇brâhîm ve i̇srâîl'in (ya'kub'un) zürriyetinden hidâyete erdirdiğimiz ve seçtiğimiz kimselerden allah'ın kendilerine ni'met verdiği peygamberlerdir. onlara rahmân'ın âyetleri okunduğu zaman, ağlayarak ve secde ediciler olarak yere kapanırlardı!

sonra onların ardından yerlerine öyle bir nesil geldi ki namazı zâyi' (terk) ettiler ve şehvetler(in)e uydular; (onlar) artık ileride (cehennemdeki) gayyâ vâdisini boylayacaklardır." (meryem 58-59)

allah bizi ve neslimizi namazı zayi edip de helak olmaktan muhafaza eylesin.miracın manasını idrak edebilmeyi bizlere nasip etsin.