türkiye nin suriye ye askeri müdahale ihtimali – dertli sözlük
önce ilgili haberler:

(http://dunyabulteni.net/?atype=haber&articleid=164445) - (http://dunyabulteni.net/?atype=haber&articleid=164272) - (http://www.dunyabulteni.net/?atype=haber&articleid=164337) - (http://dunyabulteni.net/?atype=haber&articleid=164445)

türkiye-suriye sınırının durumunu zaten biliyoruz. iki ülke arasındaki ateş yükseltiliyor. türkiye'nin askeri müdahalede bulunmasını isteyen tc vatandaşı sayısı da hiç az değil.
yeni ak parti hükümetini başta anayasa değişikliği olmak üzere birçok mühim iç mesele beklerken olası bir müdahale birçok projenin ertelenmesi anlamına gelir.
acayip teoriler işte..

türkiye suriye'yede yaşananlara kayıtsız kalmamalı ama askeri müdahale'den de uzak durmak lazım (mı?).
böyle bir olasılık her zaman vardır.
batılı ülkeler ırak savaşında afganistan savaşında, libya savaşında hep bizi öne sürmüşler,
hep bizim o bölgelere girmemizi istemişlerdir,
ve biz bu bölgelere girmeyerek hep kazanmışızıdr.
ülkemiz yine böyle bir saçma harekette bulunmayacaktır.
amerikanın suriyeye askeri müdahale ihtimalinden düşük bir ihtimaldir. zira amerika, son olaylarla beraber suriyeyi açıkca tehdit etmiştir.
başlığın ilk entrysini okuyup, yazıldığı zamana bakıp daha sonra günümüz gündemine bakınca anlıyoruz ki uzun zamandır - tüm olasılıklar masada- ama bir ilerleme yok. yani bizim bir yerlerde takılıp kalmış olma ihitmalimiz suriye ye müdahale ihtimalinden daha yüksek bu yüzden artık olaylara bakış açımızı değiştirmenin zamanı geldi zannımca.
evet, şuan bu ihtimal gerçekleşmiştir. ancak karşımıza onlarca yeni ihtimal ve ihtimaller zinciri çıkmıştır. bunların hepsinin hesabının yapıldığını ummak ve geçmiş on yıldaki yanlış romantik politikaların devamı olmadığını düşünmek istiyorum ama söylemler tam tersini gösteriyor. yani daha içeride tarihimizdeki en büyük sorunlardan biriyle topyekûn boğuşurken senelerdir yapılmayan bu harekat şimdi mi yapılmalıydı? ekonomik açıdan tam tekrar toparlanırken biraz daha beklenemez miydi? şimdi iki tane terör örgütünü temizlemek için girdik derken bu iki cani örgüt bizim sayemizde birbirlerine daha da yakınlaşmayacak mı? unutmayalım bunlar düzenli ordu değil örgüt ve en uzun sınırımızın büyük bölümünü bunlar kontrol ediyor, haritalardan da görüldüğü üzere adamlar yürüyerek bile geçip kolayca bir sürü eylem yapabilir. yani bunlar hesaplandı mı? i̇kibin kişilik kapasitesi test edilmemiş yerel birlikler ne kadar yardımcı olur? sorular sorular, ihtimaller ihtimaller... birde bazıları yok bakın batılılar, rusya felan ses çıkarmıyor hatta onaylıyor diyor, şaşıyorum. hatırlatırım, daha bir ay önce yapılan darbe girişimini de hepsi biliyormuş ve onaylıyormuş; bir tek biz bilmiyormuşuz...
ek:şuan iki terör örgütüde savaşmadan çekiliyor. çoğu kişi :işte biz böyle devlet kurulmasına izin vermeyiz, tabi bize karşı savaşamazlar vb., diyor. soruyorum o zaman her şey bu kadar kolay mıydı? 24 saat bile dolmadan herşey hallolmuş gibi görünüyor. iki gün sonra her ne kadar kalmadı desek de suriye devletinin ordusuyla çatışmaya girmeyelim. bu kadar hızlı gerçekleşen ve dış güçler tarafından bu kadar kolay kabullenilen şeyden şüphe duyuyorum. inşallah şüphelerim boşa çıkar.