zikirli ilahi – dertli sözlük
bazı insanları uçuran bazılarının da canını sıkan ilahilerdir. allah'ın isminin anılması elbette güzeldir lakin bunu da usturuplu ve usulüne uygun yapmak gerekir.
bir kısım insanların usturuplu ve usulüne uygun bulmadığı allah'ı anma şeklidir.
söz konusu zikir şekline dair yapılan bu tip yorumlar; insanın bu bir kısım insanlara şunu diyesini getirir: "peki. allah'ı değil de seni anmamız farz olduğu zaman bunu senin belirlediğin kurallara göre yaparız."
nefes nefese ve bağıra bağıra yapılan, halka şeklinde oturmuş zevatın sallana sallana yaptığı şey. zikir değil de bir tür rock müziğiyle kafa sallamak gibi.
yapılma şekli tartışılır belki ama niyet güzeldir.sonuçta allah ı anmak için oluşturulmuş meclislerde coşkuyla söylenen ilahidir. (*)
i̇nsanın kalbini titretmekten başka her yerini titretebilen müzik çeşididir.
adam çaya bile ilahi yazmış.

(http://www.youtube.com/watch?v=hzqk_l5hy4y&feature=related)
genellikle annelerin, teyzelerin dinlediği ve dinlerken oldukça etkilendiği, hac malzemesi satan mekanlarda ve cami yakınlarında duyulabilen, zikre eşlik eden tabiri caizse "oynak" melodiye anlam veremediğim ilahi türü.
benim için en güzel örneği budur: http://www.youtube.com/watch?v=oa0qbza247a düzenlemesini yapanı özellikle takdir ediyorum.
estetikle pek lakası olmadığını düşündüğüm ilahi türü. yazıktır etmeyin ilahilere bunu