türk dil kurumu – dertli sözlük
mana ve yazılış bakımından tereddüte düştüğümüz türkçe kelimeler için başvurulabilecek ilk kaynaktır.
başkanının devlet bahçeli'nin kullandığı püskevit kelimesi nedeniyle siyasi liderleri türkçeyi doğru kullanmaya davet eden kurum.
"türk dil kurumu, türk dili tetkik cemiyeti adıyla 12 temmuz 1932'de atatürk'ün talimatıyla kurulmuştur. cemiyetin kurucuları, hepsi de milletvekili ve dönemin tanınmış edebiyatçıları olan sâmih rif'at, ruşen eşref, celâl sahir ve yakup kadri'dir. kurumun ilk başkanı sâmih rif'at'tır. türk dili tetkik cemiyetinin amacı, "türk dilinin öz güzelliğini ve zenginliğini meydana çıkarmak, onu yeryüzü dilleri arasında değerine yaraşır yüksekliğe eriştirmek" olarak tespit edilmiştir." (*) kaynak:(http://www.tdk.gov.tr/index.php?option=com_content&view=article&id=77)
web sitesi berbat,
sözlükleri yetersiz,
doğru düzgün bir matbu sözlüğü olmayan,
ne işe yaradığı muamma kurum.
önceden web sitesi, en azından "büyük türkçe sözlük"ü, oldukça iyi olan ama geçenlerde site üzerinde değişik düzenlemeler yapmış ve bunun sonrasında anlamsız bir hal almış olan kurum. bir zamanlar internette dertli sözlük sonrası en çok kullandığım web sitesiydi, şimdilerde çok mecbur kalmadıkça açmıyorum.
tdk'nın 1930'larda ve sonraki yıllarda dilde reform adı altında icat ettiği/uydurduğu kelimeleri eleştirmek/dalga geçmek için reformun muhalifleri tarafından birçok kelime türetilmiş. zamanında tdk bunları kendilerinin önermediğini defalarca anlatmak zorunda kalmış. öneriler;otomobil: öz ittirimli götürgeçbisiklet: tütünsel dumangaçimam bayıldı: içi geçmiş dinsel kişimilli marş: ulusal düttürühostes: gök konuksal avratkaynak: geoffrey lewis