çılgın proje – dertli sözlük
başbakan'ın kanal istanbul projesi için yapılmış bir tanımlamayken şimdilerde her türlü projenin ya da saçmalığın tanımı haline geldi.
çılgın türkler şimdi çılgın projeler üretme yarışında.

basit bir örnek:

(http://www.ensonhaber.com/bu-da-dspli-vekil-adayinin-cilgin-projesi-2011-05-12.html)
i̇lk olarak başkentte uygulanmaya konmuştur gün itibariyle. yağmur nedeniyle su basan yoldaki suyu tahliye etmek için refüjde kepçe yardımıyla bir kanal açılmış su diğer yola tahliye edilmiş, yol trafiğe açılmıştır. başarılıdır, uygulanabilir.
numan hocanın 1 milyon has partiliyi kesilecek 1 milyon ağaca bağlarız diye nedensiz bir şekilde itiraz ettiği büyük proje.
sürekli olarak istanbul'a yapılması düşünülen projelerdir. sanki ülkemizde başka il, ilçe yokmuş gibi sanki anadolu'nun kalkınmaya ve gelişmeye hakkı yokmuş gibi yapılması düşünülen her büyük yenilik istanbul'a yapılıyor. istanbul’u ve temelde türkiye’yi yönetenler ne yapmaya çalıştıklarının bilincindeler mi acaba? tüm anadolu kendi haline bırakılmışken, istanbul ise sanki yeterince göç almamış ve çekim merkezi değilmiş gibi, sanki yeterince büyümemiş ve nüfusu patlamamış gibi akıllarına gelen her “çılgın projeyi” i̇stanbul’a uygulamak; hem anadolu'ya hem insanlarına haksızlık olması yanında her geçen gün daha da kötüleşen ve çirkinleşen istanbul'a ve onun yerlilerine de haksızlıktır. on yıllardır süregelen bir göç olgusu varken ve i̇stanbul’un canına okunmasında bu göç olgusunun ciddi bir payı bulunurken, i̇stanbul’a yeni bir nüfus hareketi başlatmanın anlamı olmadığına göre bu yanlışta payı olanların bunun hesabını ödeyemeyeceklerini bilmeleri gerekir.
iktisadi büyüme teorilerinde yeri olan -yani çok da saçma değil- ancak üstte de belirtildiği üzere çok sağlıklı olmayacak projedir. i̇stanbul koskoca bir bölgeyi sırtında taşıyor. hafifletmeye başlamanın tam vakti. i̇zmir, bursa, konya gibi şehirlerin yanına adana, antep gibi şehirleri büyütmek gerek.
demir fiyatlarını oldukça yukarı çeken ve bu yolla türkiye genelindeki inşaat maliyetlerini dolayısıyla konut fiyatlarını ve kira bedellerini arttıran projelerdir.

tamam belki devletin cebinden 5 kuruş çıkmıyor bu projeler için ama bu proje maliyetlerinden daha büyük rakamlar sade vatandaşın cebinden çıkıp emlak sahiplerinin ve müteahhitlerinin cebine girmektedir.