muhafazakarlık – dertli sözlük
asla dindarlık değildir.içinde yaşanılan zamanda bir takım menfaatleri kaybetmemek için değişime direnen,yapıları ,kurumları yozlaştıran insanlardır.islam muhafazakarlığı kabul etmez.hristiyanlıkta yaygın görülen bir davranış türü...
neden muhafaza ediyoruz hala anlamıyorum. neden muhafazakar kelimesi var. bize bunu diyen insanların yaptıkları yanlışlar yüzünden mi? yanlış olan doğruları yüzünden mi? zaten biz hala kendimize muhafazakar dedirtiyorsak hata bizde sanırım. biz onlara neden yaptıklarından dolayı bir isim bulmayalım ki?
türkiye'deki muhafazakarlar cumhuriyet sonrası devrimleri muhafaza etmeye çalışan kemalist kafatasçı ırkçılardır. ayrıca akp muhafazakar demokrat bir parti değildir. kendini böyle tanımlar fakat icraatları devrim niteliğindedir.
insanların birçoğunda var olan özellik. bir düşünceye/makama/mekana/kişiye ...(*) aidiyet hissetmenin suyunu çıkartmaktır. öyle ki aidiyet hissedilen hakkında düşünme melekesini köreltir, bitme noktasına getirir. artık kişi o düşünceye/makama/mekana/kişiye ... göre şekillendirir düşüncesini ve davranışlarını.sonuç olarak tahammülsüz bir yaratık ortaya çıkar. partisine ufak bir eleştiri getirirsin,(*), anında "tü kaka!" olursun. bağlandığı insana ve icraatlerine dönük bir eleştiri getirirsin, "afaroz" edilirsin.muhafazakarlığın sözlük varyantı da aidiyet duyulan şey hakkında yazılan tanıma fanatikçe + veya - oy vermeyle kendini gösteriyor. tanımda neyin yazdığı, yazarın ne anlatmak istediğinin en ufak bir önemi yoktur. tanım "olumlu bir şey mi söylemiş, olumsuz mu" önemli olan budur ve ona göre cezası(*) kesilir. uzun zamandır gördüğüm bir mevzuydu, niye şimdi yazdım bu hususu?şu tanıma verilen eksi oy sebebiyle gaza geldim(!) sanırım... #446178teakkul güzeldir, herkes için!
her daim çarpıtıldığı söylenen kavram. hayır kavram çarpıtılmadı. tam tersi, türkiye tam manasıyla muhafazakarlaştı. yanılgımız, tanzimatın getirdiği batılılaşma ile mümine islamcı demiştik, ona göre şekil aldırmıştık, osmanlı yıkıldıktan sonra bu kavram sakıncalı olmuştu. daha sonra müslüman kavramına hoş bakılmamaya başladı. toplum olarak müslüman kavramını rafa kaldırdık. müslümanı muhafazakar olarak isimlendirdik. isimlendirmenin akabinde müslümanın aldığı isme göre şekillenmesini istedik. yani müslüman, muhafazakar halini aldı. biz de müslümanı muhafazakar zannettik.
#425059
müslüman dinini muhafaza etmeye çalışmaz.
açıklayalım:
kur'an-sünnet-icma vardır. müslüman bunlara sıkı sıkıya sarıldığı gerekeni yapmış olur. yani uzun lafın kısası, müslüman dini muhafaza etmekle yükümlü değil. allah kur'an'da:

doğrusu kitap'ı biz indirdik, onun koruyucusu elbette biziz. (hicr 9)
buyurur.

dolayısıyla müslüman islam sayesinde kendini kurtarmakla mükelleftir. dini ilimleri öğretilmesini diyorsanız, ondan âlimler sorumludur.

din, hayata uygulanan bir düzendir. hayatın dışında değil, bilakis içindedir. tam merkezinde. muhafazakarlık, bu koruma iç güdüsüyle onu hayatın dışına itmiştir.