nurettin topçu – dertli sözlük
nurettin topçu (1909-1974) - türk yazar ve fikir adamı.

hayatı

1909’da istanbul’da doğdu. istanbul lisesini bitirdi. lise'de felsefe ile ilgilendi. burs ile fransa’ya üniversiteyi okumaya gitti. burada maurice blondel, remzi oğuz arık ve ziyaeddin fahri fındıkoğlu ile tanışır. fransız filozofu blondel’in hareket felsefesinden etkilenen topçu türkiye'de çıkardığı derginin adını da hareket felsefesinden ilhamla "hareket" olarak koydu. üniversite tahsilini tamamladıktan sonra sorbonne'da doktorasını yaptı.

türkiye’ye döndükten sonra galatasaray lisesi'nde felsefe öğretmenliği yapmaya başladı. türkiye'nin çeşitli bölgelerinde öğretmenlik mesleğini sürdürdü.

1974’te yaş haddinden emekliye ayrıldı. emekli olduktan sekiz ay sonra vefat etti.

eserleri

* isyan ahlakı
* yarınki türkiye
* islam ve insan
* ahlak nizamı
* iradenin davası
* mehmed akif
* felsefe
* büyük fetih
* bergson
* amerikan mektupları düşünen adam aranızda
* ahlak
* devlet ve demokrasi
* sosyoloji
* millet mistikleri
* psikoloji
* mantık
* mevlana ve tasavvuf
* reha
* kültür ve medeniyet
* taşralı
* varoluş felsefesi hareket felsefesi
* var olmak
* türkiyenin maarif davası

http://www.facebook.com/nureddintopcu
ismini duyduğumda içten içe bir hareketlenmenin başladığını hissederim. i̇syan ahlâkı isimli eserindeki şu sözü 'isyan' kelimesini fazlasıyla sevdirmiştir.

'allah'a boyun eğmek,insanın kendi benliğine karşı isyan etmesi demektir.'
kendisiyle ilgili bir anma programında prof. dr. mustafa kara şu sözleri söylemiştir:
"anmak kolay anlamak zor. o'nu anlamaya talip olmak lazım. nurettin topçu derviş meşrep bir insandı. kapitalizmin şaha kalktığı asrımız için çözüm aradı."
asıl adı osman nuri topçu olan mütefekkir. lafın gelişi değil hakikaten mütefekkir.dedesi erzurum'un ruslar tarafından işgali sırasında türk ordusunda topçuluk yapmıştır, soyadları da burdan gelmedir.sorbonne üniversitesi'nde doktora yapan ilk türk öğrenci olmuştur. ilaveten tezi o yılın en başarılı tezi seçilmiştir.doçentlik almasına rağmen üniversitede hoca yapılmamış, lise öğretmenliği yapmıştır.lisede de doğru söyleyen taraf olduğu için çeşitli köylerden kovulmuşluğu vardır.
iktibashocaya müttefekkir, dava insanı, ideal ve ahlak insanı denebilir. ancak bence o bir aşıktı; bir aşk insanıydı. düşünmeye aşıktı, davasına aşıktı, milletine aşıktı, her şeyden önce yaradanına aşıktı. bu aşkın tek kaynağı inancı ve yaşadığı ıstıraptı.
bu toprakların yetiştirdiği önemli bir mütefekkirdir. anadolu sosyalizmi görüşünü bu toprakların insanları anlayamadı. üstadın demek istediği osmanlı'nın ekonomik modelinin günümüze uyarlanması konusuydu. bunu sosyalizm olarak nitelemesinin en büyük nedeni osmanlı'daki üretim araçlarının devlete ait olmasıydı.

malum anadolu insanı sosyalizm kelimesini duyunca fikirden uzaklaşır. dolayısıyla üstadın hatası biraz isimlendirme konusundaydı. osmanlı ekonomik modelini daha kapsamlı anlatabilseydi ve anadolu sosyalizmi yerine osmanlı ekonomik modeli gibi bir ifade kullansaydı, eminim bugün üstadın bu ekonomik modelini konuşuyor olacaktık. zira söylediği ekonomik model anadolu insanının yüzyıllardır benimsediği ekonomik modeldir.