ohal – dertli sözlük
5 yıl öncede istiyorlardı, şimdi de istiyorlar.hatta daha da ileri gidip darbe yapmaya da niyetleniyorlar.kuşkusuz bbc ve cnn ve doğan medyası da destekliyor. içimizdeki hainler olmasa dışardaki düşmanlar bize belki bu kadar zarar veremezdi.zaten ne zaman ülkenin menfaatine bir şey olsa, karşısında batı ülkeleriyle birlikte duran medyadır.gezi olaylarında da çok sevinmişlerdi, şimdi de çok mutlular.sonuç olarak chp ve mhp ruh ikizine bir de hdp eklendi.
ohal'den önce hükümet ne idüğü belirsiz, üç beş kişinin izlediği can erzincan tv'yi ha kapatacak, ha kapattı, ha karartılıyor vs. derken bir sürü uğraşmıştı. dün tek imza ile örgütün tüm yayın organları, gazeteleri, dergileri, kanalları, haber ajansları kapatıldı. müstehak.
anayasaya göre ohal bakanlar kurulu kararıyla 6 ayı geçmemek üzere meclis onayından geçtiği sürece tekrar istenildiği kadar uzatılabiliyor. meclis çoğunluğunun ak partide olduğunu düşünürsek seçime kadar ohal'i uzatmak mümkün. seçim zamanı da "seçimlerin bir sene ertelenmesi hakkında kanun hükmünde kararname" ile seçimler de istenildiği kadar ertelenebiliyor. ohal kararlarının anyasa mahkemesi tarafından denetlenmesi mümkün değildir. ohal süresince temel hak ve hürriyetlerin kullanılması kısmen veya tamamen durdurulabilir.

bu şartlar altında türkiye cumhuriyeti devletini uzun yıllar ohal adı altında meclissiz ve anayasa mahkemesi kontrolü olmadan yönetmek mümkün ve bu anayasa ve kanunlardan doğan bir hak. resmen yüz senelik devletin açığı.