aksaray’da otizmli öğrencilerin protesto edilmesi – dertli sözlük
ülkemin dört bir yanından müthiş haberler gelmeye devam ediyor...
aksaray ili merkez ilçe mehmetçik ilkokulunda yaşanmış hadise. okulda otizmli öğrencilerin eğitim görmesini yuhalayarak protesto ediyor bir grup veli. okulda otistik istemiyoruz diyorlar ve bir sürü sudan bahaneleri var bunun için.
insan gerçekten hayret ediyor; insanlığından utanıyor.
kayda alınan bir videoda protestoya uğrayan velilerden birisinin: "benim utanacak hiç bir şeyim yok allah verdi bu derdi bana allah!" cevabı ise sözün bittiği nokta.

https://twitter.com/afrassiyab/status/1192332054005997568

neyse ki bu utanç verici olay bir şekilde sosyal medyaya düştü de hayırlara vesile olacak bir başlangıcın fitilini ateşlemiş oldu. (*)
şekli itibariyla abes protesto.ancak daha abes olan şu..bu çocuklar özel...gösterilmesi gereken ilgisiyle alakasiyla, öğretmeniyle müfredatıyla herşeyiyle özel.. devletin bunlara karşı özel durumlu öğrenciler için eğitim yuvaları tesis etmesi, hadi bu birden olmadı, okul yonetiminin ozel mufredat olmasada özel sınıflar ve hatta ücretli öğretmen olarakta olsa özel eğitim öğretmeni alarak çözüm üretmesi gerekiyor.bu protestanların da özünde haklı ama bencil ve edepsiz bir protestoyla haksız duruma düşmemeleri ve düşürülmemeleri gerekirdi.
haberlerden görebildiğimiz kadarıyla okul oldukça büyük; mevcut 400 bile değil, bunun 1/10'u otizmli. ve bu çocukların kendilerine özel ayrılmış bir sınıfları da mevcut.
öğretmenlerinin veya müfredatlarının ne olduğuyla ilgili bir bilgi yer almıyor haberde; ama bu noktada otizmli çocuklara özel bir sınıf açıldığına göre; kendileri için ayrı bir ihtimam gösterildiği sonucunu çıkarmak daha doğru.

hal böyleyken, protestonun nesi özünde haklı pek anlayabilmiş değilim doğrusu; gözden kaçırdığımız ne olabilir ?
#480808
liyakat, müsavat, merhamet nazik kardeşim.

şuradan başlasam; eğitimin fıtri liyakat esasına göre olmaması, hususan temel eğitimden (konjönktürde ortalama 5.sınıfa kadar olan) sonra kabiliyetler, ilgi alakalar, takip edilmeksizin, 7 sene daha zaruri teorik eğitime tabi tutulması; okumak istemediğinden ders işleme ve eğitimin aşamalarında diğerlerinin hakkını zayi etmesi arızası gibi...

burada da hastalık sebebiyle farklı liyakatlere göre şeraitin düzenlenmesi lazım. zira o yaşlardaki çocuklar, otizm gibi davranış bozukluğu şeklinde dönüt veren ancak akran gibi gözüken, hakikatte zihni-davranışsal kariniyyet bulunmayan çocukları aynı okul habitatında birlikte tutmamak lazımdı. bu mesullerin görevi. sınıfların ayrı olması, öğretmenin yönetiminden sınıfa nisbeten uzak kalınan serbest saatlerde de kontrolsüz etkileşime geçilecek, sonucunda bu mizansızlığın ne doğuracağı meçhul.
muhtemelen çocuklar sıkça sorun yaşayıp ailelerine haber verdiklerinden olsa gerek velileri de haddi aşmalarına vesile olmuş.. ayrı sınıf meselesi de kesin değilse iyiden iyiye ders anlatım hızı ve işleyiş biçimi itibariyle iki taraftan birisinin hakkı zayi edilir..

ancak ne olursa olsun tepkinin hedefi resmi ve idari mesuller olması gerekirken aileler ve çocukların ruhu incitilmesi çok acı. protestonun boyutu da belli değil tabi, eğer 3-5 aile ise zaten haber yapılıp bu hususlarda ekseriya pek hassas milletime atfedilmesi de yanlış.

elhasıl üstün zekalılar okullarının garbde yaygınlaşması, onların dahi tefrik edilmesi yanında bizim eğitim rayımızda; tıbben tesiri kabul görmüş bu husustaki tedbirsizliği elbette protesto etmemek elde değil, ancak usülü , şekli, yeri bu değil.
otizmli çocuklar gibi özel çocukların büyük çoğunluğu, önceki eğitimleri doğrultusunda, yaşıtlarıyla aynı sınıflarda, kaynaştırma öğrencisi olarak eğitim alabilecek durumdadır. bunun mümkün olmadığı durumlarda da ya özel eğitim kurumlarında ya da durumuna göre yine bazı okulların bünyesinde bulunan özel sınıflarında eğitimlerine devam ederler. çocuklar diğerlerine zarar verebilecek düzeyde falan olursa da onların eğitimi için diğer çocukların gittiği okullar tercih edilmez zaten.

ayrıca bu tarz özel çocuklar toplumdan izole, kendilerine özel bir yerlerde, kendi aralarında takılmaya devam ettikçe; onlara ucube gibi bakan aileler de bilinçlenemeyecek, bu kafada yetiştirilmiş diğer çocuklar da kendilerinden farklı çocuklara karşı zorbalık yapmaya devam edecektir.

olayda yetkililerin en büyük hatası, okuldaki diğer çocuklara ve ailelerine, bu özel çocuklar hakkında ve onlara nasıl davranılması gerektiği konusunda sağlıklı bilgi vermemiş olmaları sanırım. eğer okulunuzda böyle bir sınıf mevcutsa ve bir şekilde diğer çocuklarla bir arada bulunuyorlarsa, sadece sınıflarını ayrı tutmuş olmakla kimsenin zarar görmemesini sağlamış olmazsınız görüldüğü üzere.
bomba atılması icap edebilir. beyin sinyallerinde şiddetli bozulmaların mevcut olduğu 'insanlar' topluluğunun bir araya gelerek , yaratılış icabı 'normal' den farklı olarak hayat süren çocuklara karakterlerine yakışır biçimde davranmaları fiili. anadolu irfanı'nın ne vaziyetlere geldiğini bize alenen gösterir. ortada o irfanın kalmadığını, son osmanlı - kemalist dönemden başlayarak yıkıldığını ve günümüzde yerle yeksan olduğunu bize gösteren önemli bir datadır.