internet ve mahremiyet ihlali – dertli sözlük
internet ve sosyal medya araçlarını tasarlayanların başlangıç amacı olarak insanlığın faydasını değil de kendi çıkarlarını düşünmeleri sebebiyle bir takım olumsuz etkilere neden olan konu.şu an gündemde olan facebook adlı sosyal medya uygulanmasının silinmesi hareketi.i̇nsanların hakkında gerekli gereksiz her türlü bilgiyi toplayıp kendileri için kullanmaları.black mirror isimli dizideki distopyalarla dokundurmalar yaparak, insanlara karanlık bir gelecek tasavvurunun hatırlatılması ya da akıllı telefon ya da nesnelerin internetiyle tamamen kuşatılmış olduğumuz gerçeği.bu tür sorunlara henüz bir çözüm yok.herkes analiz edildiğini ya da her türlü eyleminin bir şekilde kendisinin isteği dışında profil oluşturmak için kullanıldığını biliyor.bilmek çok işe yaramıyor çünkü günümüzde internetsiz bir yaşam mümkün değil.bu durumda mahremiyetin ihlalini engelleyecek şekilde uygulamalar geliştirilmeli.
(bkz:iktibas)

“ne olacak sanki cia beni mi dinleyecek, kimden ne korkum var?” diye bir algımız var. güvenlik uzmanları bu konu da haklı olmakla birlikte haksız olduğumuzu aktarıyor. uzmanlar, bu sorumuza şu şekilde açıklık getiriyor:

“bir devlet adamı, bürokratsanız, iş adamıysanız şantaj unsuru olarak kullanılmak üzere dinleniyor olabilirsiniz. fakat, çok ünlü bir iş adamı olmayabilirsiniz veya ünlü bir sanatçı da olmayabilirsiniz ama bir ülke için her zaman önemli bir insansınız. cia belki size tek başına dinleme yapmıyordur veya tek bir kişiye odaklanmıyordur. ama big data, deep learning ve algoritmalarla sıradan insanlarda da dinleme yapıyor. bunun temel mantığı sosyolojik bir analiz yapmaktır. yani dinlediği bir bölgede insanların kullandığı kelimelerden, tartıştığı sohbetlerden yola çıkarak oranın sosyolojik bir analizini çıkarıyor. bu analizle ise herhangi bir algı operasyonunda kullanıyor. bu şekilde toplumun köklerine dinamit yerleştirebiliyor. yani cia beni mi dinliyor sorunuzun cevabı "evet, cia sizi dinliyor." olarak verebiliriz.”

“bir şey bedava ise pazarlanan sizsiniz”

uzmanlara göre teknolojinin bu kadar yaygınlaşmasından sonra mahremiyetin ortadan kalkması hem bizim kendi isteğimizle hem de isteğimiz dışında gerçekleştirildiğini söylüyor. uzmanlar, konuyu “yüklediğimiz uygulamalardaki izinlerin yanı sıra bizim de kendi sosyal medya hesaplarımızda paylaştığımız fotoğraf, yazı, video vb. paylaşımlarla hakkımızdaki tüm bilgilere erişmelerine olanak sağlıyoruz. konuyu şu şekilde bitirmek sanırım her şeyin özeti olacaktır: "bir şey bedava ise pazarlanan sizsiniz"” sözleriyle tamamlıyor.

https://www.yenisafak.com/bilgi/internette-biraktigimiz-iz-buyuk-veri-3213864/kisisel-bilgilere-ulasimin-en-etkili-yolu-browserlar-565106
yıllar geçiyor ama hiçbir şey değişmiyor belki de daha kötü hale geliyor.geçen zaman içinde yine mahremiyet ihlali için bu defa whatsapp gündemde.gizlilik sözleşmesini sadece avrupa dışındaki kullanıcılara dayatması oldukça dikkat çekiciydi.zaten her hâlükârda verilerimizi kullanıyordu ama bunu facebookla birleştirip reklam politikalarına da dahil etmesi herkesin gözünü korkuttu.belki de büyük verinin en can alıcı noktasını whatsapp oluşturuyor.bilinçli internet kullanıcıları zaten sosyal medya uygulamalarına güvenmediği için en asgari düzeyde onları kullanıyor.whatsapp'ta ise iş,aile ,akraba derken bu çok mümkün değil.belki mark zuckerberk 6 ay daha süreyi uzattı ama uzatması hiçbir anlam ifade etmiyor.gerçekten yerli uygulamalara ihtiyacımız var ve güvenilir olmalı.alphabet gibi büyük bir tekel varken bu ne kadar mümkün bilmiyoruz ama acil ihtiyaç olduğu kesin.