değişmek – dertli sözlük
derviş: efendim çok mutluyum, nereye gitsem karşıma güzel insanlar çıkıyor. herşey çok değişti. hayatım yoluna girdi.mürşid: evladım herşey aynı.sen değiştin.
insanlar birer vesile olduğu için perdedir diyor imam gazali. ayşenin yüzünden böyleyim, mustafanın yaptıgındanöyleyim diyoruz, sinirleniyoruz. imam gazali diyor ki halbuki allah ben izin versem bir yaprak yerinden oynamaz buyuruyor. (ayşe kim mustafa kim?) insanlar aciz. neye gücü yetebilir. faili mutlak odur ve madem o, kulunun bu imtihanlarla birşeyleri idrak etmesini istiyor. ki kendine yakınlaşsın diyor. yani perdeyi kaldırıp rabbini görsün. o yüzden değişmek iydir, düşünceyi değiştirmek evvela.eve rızkı eşim getiriyor. - hayır! onun vesilesiyle rızkı allah gönderiyor.yemeğimizi annem hazırlar önümüze koyar sagolsun. - hayır! onu vesile kılarak yemeği hazırlayanda önüne ikram edende allah. o yüzden vefa gösterip besmeleyle başliyorsun.en sonunda vesile olan anacığımıza teşekkür ediyor, yine mevlamıza hamdediyoruz.ben kazaniyorum. -hayır! o ihsan ediyor. saglik,sihhat,akıl ihsan ediyorki nasibimi alayim. rızkıma vesile olayim.i̇ste vesilelere takılmamayı ögrenince yani değişince, insanlarında birer vesile oldugunu gorup ofke duygunu kontrol ediyor ve dahada ötesinde şu sırra eriyorsun "allah için sevmek ve allah için nefret etmek."o yüzden düşüncelerden başlamalı değişmelere ki düşünceler niyettir. ve efendimiz s.a.v. in buyurduğu üzere "ameller niyetlere göredir." yani düşünce/niyet değişirse amel zaten değişir.
değişmek iyidir. ama değişmeye değer olan için değişmek iyidir. ve bunu mevlamız için yaptığımızda huzur buluruz. bir beşer için değişmek menfaat duymaya kadar gidebiliyorken o yüce mevlamız bundan münezzehtir. her fiil ve niyetinde "sen ya rabbi" diyen kuluna "sen kulum" diyecek kadar yakındır aslında. senin için değiştim rabbim diyenin kuldan beklentisi kalmaz.... değişmek..... o'nun için ise bir ibadettir...

gayet açık giyinen bir ablam yanima gelip " eşim örtünmemi çok istiyor. güzelliğini ört diyor.bende sonradan açılmaktan korkuyorum.sizce yapabilir miyim? diye sordu
biraz samimi olduğum için rabbime güvenip
-ablacığim eşini geç senin eşinden önce allah örtünmeni istemiş. eşinden önce o değer vermiş. o senin hayrını dilediği için bunu farz kılmış, değerlisin diye seni örtüyle gizlemek istemiş.eğer eşim dedi diye yaparsan belki bi zaman sonra açılabilirsin bilmiyorum ama hiç açılmak istemiyorsan o emretti diye yap. çünkü o kendini tercih edip bunda sebat edeni asla yarı yolda bırakmaz. değişmeye değer bir o var dedim.
şimdi 5 aydır kapalı elhamdulillah.

bunu neden anlattım? tabiki nefsim hakikati birkez daha görsün diye. bende bir vesile oldum. hamdolsun tabi. allah söyletti kulunun duymasını istediği şeyi çünkü muradı o kulunun kapanmasıydı. o.n.t. demiştiki biz mikrofonuz.yani kullar sebep. hayırda o'ndan imtihanda.

nede olsa çok duyduk demi "sen çıkınca aradan, kalır seni yaradan." sözlerini