beraber yaşama kültürü – dertli sözlük
farklı ideolojiden mütevellit toplumsal grupların beraber yaşamasını anlatan bir ifade.düşünceler, fikirler, gelecek hayalleri farklı olabilir. fakat bir toplum olmanın esas şartı, birlikte yaşamayı bilmekten geçer.
farklılıkları hoş görerek ortaya çıkan bir durum.

toplum olarak yumruk gibi olursak, karşımıza çıkan tuğlaları kırarız. yumruk gibi olabilmeliyiz. tüm farklılıklarımızla. biz anadoluyuz. biz türkiye'yiz.
tavr-ı islam içinde, çok kayıtlarla mukayyed bir hal kesbetmekle yerleşecek bir kültürdür. batının kokuşmuş psiko-sosyal dedikleri mukaddesatı ve serhaddi olmayan serseri zırvalarla değil. (görüşlere saygı, sekülerlik, her görüşü dinleme vb.gibi)farklılıkları hoşgörmek ya kendi görüşüne tezatla bir çeşit riyakarlık ve ihanetin bir tabakasına düşmekle olur; veya görüşünden taviz vermekle olur ikisi de zarardır.birlikte yaşama kültürü islam olmaktır. islam olmak küllisi içinde hoşgörü vardır ama münferid, mücerred bir hoşgörü değildir. çok kayıtlarla beraber bir hoşgörü halidir. mesela nasıl haşyet korku ile mümtezic bir sevmektir, aynen öyle çok hallerle karışık bir hoşgörü halidir.
baskın olan kültürün/inancın, bu baskınlığına saygı ve itaat şartıyla, onun tehdit edilmesine izin vermeksizin hoşgörüyle karşıladığı bir durumdur. islam tarihinde de böyle olmuştur. birlikte yaşamışız, haklarına riayet etmişiz zimmilerin.