türkiye israil anlaşması – dertli sözlük
çok büyük başarı değildir,çok büyük yenilgi değildir,binaenaleyh; bir başarı yahut bir yenilgi değildir.devlet ilişkilerinde olagelen ve olagidecek bir durumdur. bu kadar.yani bakarsınız 3-5 ay sonra bir şey olur gene ipleri koparırız.ha; şimdi atılan imzada iki tarafın kazancı da ekonomik.velhasıl; money talks.
konuyla ilgili sıcağı sıcağına yapılmış en iyi değerlendirmenin akif emre tarafından yapıldığı kanaatindeyim:
http://www.yenisafak.com/yazarlar/akifemre/israil-neden-anlasti-2030030


....
varılan uzlaşma 2010 öncesine dönüşten fazla bir boyut taşımıyor. bu bakımdan gazze için bir zafer kazanılmadığı gibi kuşatma altındaki hayatları devam edecek. bunca yaşananlardan sonra bu noktaya neden gelindiği sorusu anlamlı.

şu husus önemli, söylem düzeyinde, dış politikada adeta manevra alanı bırakmayan iddialı, geri dönüşü olmayan dil tabanın hoşuna gidiyor olabilir. ancak bunun maddi karşılığı yoksa daha da vahimi söylemin sahipleri de bu dile inanmaya başlamışlarsa radikal kırılmaların yaşanması kaçınılmazdır. bol miktarda örneğini gördüğümüz, “ortadoğu'da bizden habersiz yaprak kıpırdamayacak” söylemi bir ütopya olarak kitleleri cezbedebilir; bunu karşılayacak askeri, politik, ekonomik kapasiteden yoksunsanız bu kez bastığınız zemini de kaybedebilirsiniz.
...
son 7 yılda bazı şeyler denendi, iyi de oldu ama bir netice alınmadığı görüldü. bazı şeylerin gerçekleşmesi için uzun bir zaman ve güçlü bir insani alt yapı gerekiyor. i̇tiraf edelim bizler, bu ülke insanı, biraz olsun hayat standardımız geriye gittiğinde ve maddi müzayaka tehlikesi kendini gösterdiğinde dağılma eğilimi gösteriyoruz. ... ankara'nın dış politikada izlediği seyri takip edenler büyük sözlerin, hamasetin gölgesinde kalan realitede değişen çok şeyin olmadığını görür. zaten sorun da yükseltilen beklentilerle bunu pratiğe geçirecek kapasite arasındaki büyük çelişkiden kaynaklanıyor....
terör devletiyle anlaşma.siyasette olmazlar olur oluyor ama erdoğanın filistinin haklarını görmezden geleceğini düşünmek hata olur.sonuçta bu anlaşma filistinin işine yarayacak.yardımları ulaştırmada; bekletilmesi,el koyulması veya şehit vermek gibi olumsuz durumlar ortaya çıkmayacak.al takke ver külah hesabı.
yeni şafak gazetesinde belirtildiğine göre;
27 haziran 2016 da roma 'da yapılan görüşmelerin sonucudur. 6 yıldır kopuk olan ilşkilerin normalleşmesi için yapılmıştır. dışişleri bakanlığı müsteşarı feridun sinirlioğlu, saat 11.00'da bakanlık'ta basına kapalı olarak imza atmıştır anlaşmaya.
i̇srail ile sağlanan uzlaşmayı, '31 mayıs 2010'dan beri sergilenen ilkeli ve kararlı tutum sayesinde kazanılmış diplomatik başarı' olarak görmekteyiz.

i̇srail, mart 2013'te türkiye'nin ilk talebini karşılayarak tarihte ilk kez yabancı bir devletten özür dilemiştir. mutabakat kapsamında türkiye'nin diğer iki şartı da yerine getirildi. i̇srail, mavi marmara saldırısında hayatını kaybedenlerin ailelerine tazminat ödemeyi ve türkiye'nin gazze'deki insani duruma müdahalesini kabul etti.

türkiye ile i̇srail 6 başlıkta anlaşmıştır.bunlar:

1- mutabakat çerçevesinde türkiye, gazze'ye insani yardım dahil sivil amaçlı malzemelerin girişini sağlayacak ve altyapı yatırımlarını gerçekleştirecek.
2- gazze halkının kullanımı için konutlar inşa edilecek ve 200 yataklı türkiye-filistin dostluk hastanesi en kısa zamanda hizmete alınacak.
3- gazze halkının en acil ihtiyaçları olan elektrik ve içme suyu sorunu da çözülüyor. gazze'ye verilen elektrik ve su miktarı artırılacak. yeni santraller yapılacak.
4- mutabakat ile gazze'ye ilaveten batı şeria'ya yönelik öngörülen cenin sanayi bölgesi gibi kapsamlı projelerin hayata geçirilmesi de kolaylaşacak.
5- i̇ddiaların aksine mutabakatta hamas ile ilgili herhangi bir hüküm bulunmuyor. türkiye'nin, filistin devletine ve halkına güçlü desteği aynı şekilde sürecek.
6- bu süreçte filistin hükümeti ve hamas da, i̇srail ile yürütülen görüşmeler bağlamında türkiye'ye destek verdiklerini ifade etmiştir.
i̇smail haniye, 10 haziran günü yeni şafak gazetesinde yayınlanan yasemin asan imzalı söyleşide türkiye-i̇srail görüşmelerini değerlendirerek, "eminiz ki bu görüşmeler sonunda en azından ambargo tamamen kırılmasa da hafifleyecektir. bizim için en önemli nokta liman meselesidir. liman açılırsa gazze'de ambargo bitmiş olur" demiştir. yani filistinli kardeşlerimiz anlaşmayı olumlu karşılamışlardır.mavi marmara konusunda da yapılabileceklerin en iyisi yapılmıştır. başımızdaki yöneticiler müslüman olduğu için mi bu kadar tepki alıyor anlamıyorum. yöneticilerimiz israille birlik olup tüm camileri kapatsa, türkçe ezan okutsa daha mı güzel olurdu? o zaman da kalkıp diyebilecek miydik acaba "israille örtünen çıplak kalır" diye yoksa "müslüman müslümanın kardeşidir ona zulmetmez, ona kötü söz söylemez, onun ihtiyacını giderir" deyip birbirimize sahip mi çıkacaktık?
'devletler dost olamaz çünkü dost olacaksan niye devlet kuruyorsun, aynı devlet olurdun. dost olamayacağını bildiğin için devlet kurmaya teşebbüs ettin ..devletler arası barış denilen halin iki sebebi vardır; korkmak ya da mecbur olmak ' (*)
bildiğimiz kadarıyla 1948 yılında başlamıştır. ara ara limoni dönemleri olsa da genel itibariyle iyi anlaşır bu ikili.