müslümanların mizahtan anlamayışı – dertli sözlük
hayır bu ne şimdi ? müslümanların mozohton onlomoyoşo. bu nasıl bi başlıktır ? böyle bir genelleme yapan insan mizah duayeni midir yani nedir ? entry de caf caf ı "siz zekisiniz anlıyosunuz biz malız" diye eleştirmişsin ama daha entrynin başlığında bile eleştirdiğini kendin yapmışsın. sen mizahtan anlıyosun biz anlamıyoruz aynen. caf caf şimdi hacamat oldu yanılmıyorsam gayet de güzel "ince" karikatürler yapıyorlar komik karikatürleri de var güzel mesaj veren karikatürleri de. hayır yani hayattaki şeylere hadi güleyim hadi beni güldürsün diye mi yaklaşıyoruz da bu tarz dergilerde herşeye gülmeyi bekliyoruz ? ki hayat gülmekten komiklikten ibaret değil bunu hepimiz biliyoruz. en baba stand up çının bile güldürmediği oluyor siz burda gelmişsiniz yok karikatürleri şöyle böyle. senin mizah anlayışın iyiyse buyur kardeşim meydan orda çiz çizdirt bir de senin karikatürlerini görelim.
ben mizahın da göreceli bir kavram olduğunu düşünüyorum böyle genellemelere lüzum yok yani. i̇nsanların yaşantıları tatmin seviyeleri çok farklı düzeyde. mesela tek derdi işten evine giderkenki trafik sıkışıklığı olan birkimseyle dertler içinde yüzüp de şu hayatta gülmek için bahane arayan insan bir midir ? hiçbiri hiçbirini bu mu komik buna mı güldün mizahtan anlamıyorsun diye aşağılayamaz. umarım derdimi, rahatsız olduğum mevzuyu anlatabilmişimdir.
(entry i yazan kişiyi tanımam etmem bir husumetim yoktur da bundan sonrası için de bir husumet olmaz benim tarafımdan. çok fazla eksi oy almış oyumu gizleyecek değilim ben de eksi oy verdim kardeşim açıklamamı da yaptım buyur. karikatürleri de inceledim ayrıca.)
nasreddin hoca'nın hakkını yiyen başlıktır. göle maya çalan mizaha kim ulaşabilmiş bugüne dek...
birincisi; karikatür mizahın yalnızca bir parçasıdır. dolayısıyla başarısız karikatür örnekleri bu ülkenin muhafazakarlarının mizahtan anlamadığını göstermez. heleki müslümanların mizahtan anlamayışı derseniz benim gibi cahiller karşısında prim yapsanız bile biri çıkar divan şiirinden bir beyitler okur aklınız çıkar şaşar kalırsınız. neyse yine bu ülke muhafazakar kesiminin diye devam edelim, bildiğim kadarıyla zamanında bekir develi'nin çok beğenilen ve tam da muhafazakarın mizahı denebilecek bir gösterisi vardı. lise yıllarımda parça parça izlemeye çalışırdım internetten. lakin ilçemize gelmediği için gösteri tamamını izleyemedik. ha bunlar niye az, bunların içinden niye bir cmylmz fikir sanat çıkmıyorsa derdiniz; muhafazakar kesimin bugüne kadar tiyatroya gideyim de meddah gösterisi seyredeyim diye bir derdi yoktu ki içinden böyle biri çıkmış olsun. karikatür için hala böyle bir talep yok gibi. cafcaf yanlış bilmiyorsam 3 ayda bir çıkıyor. bir işe farklı bir açıdan yaklaşırken birden bire yiğit özgür çıkmıyor. bir de araştırmış olan varsa bi mesaj atıversin bana karikatür caiz mi ya?
bizim cenahta bu işten anlayanlar vardıysa bile göz önünde değiller. ta ki olanların anlamadığı aşikar. en basitinden (bkz:misvak) . göz atın. seviyeyi göreceksiniz.
gereksiz bir söz ve tartışma ama nedense sürekli üstte kalan bir başlık. neden gereksiz peki?evet, kendini inanmayan ve aşırı uç-muhalif gösteren yazar-çizer-komedyen var ama hepside öyle değil. yani bu adamları çıkardığımız da kalan sanatçıların müslüman olmadığını söyleyebilir miyiz? tabi ki hayır. yani adam dine, inananlara ve bu milletin değerlerine açıkça saldıran bir şey çizmedikçe mizahı da kendisi de bizdendir. burada bahsedilen şey ancak -muhafazakar kesimin- mizahı olabilir. bu mizaha gülenleri de gördüm. adamlar, o çizgi de yaşamak, gülmek istiyor. saygım sonsuz. dünyanın diğer ülkelerinde de böyle. yani iki tane muhafazakar kesim dergisi beni güldürmedi diye 2-3 milyarlık müslüman alemine laf atmak nasıl bir neticesi kalkmışlık, nasıl bir özgüven patlaması anlamadım.
böyle bir iddianın sebebi kavram karmaşası, şuursuzluk veya aşağılık kompleksi olabilir. sonuncusu için;

http://media.dunyabizim.com/news/6501.jpg