siyasal islam – dertli sözlük
yönetimlerde islami bir kaygı gütmekle açıklanabilir.aslında müslüman ülkelerde demokrasiyle birlikte islamı bir yönetim şekli sunabilmektir.siyasal islam denildiğinde; türkiye ve katar anlaşılır.bu amerika'nın istemediği bir yönetim şeklidir.
pozitvist dünya algımızla islam'ı yorumlarsak elde edeceğimiz kavram. islam, hristiyanlık değildir ki siyasalı olsun, moderni olsun, gelenekseli olsun. önce pozitivizmden kurtulmalıyız. sonra dünyayı kurtarırız.
"standartlaştırılmış resmi islama göre, islam sadece kişisel-duygusal alanda yaşatılacak, islamın siyasal- kamusal işlevleri halklara unutturulacaktı.bu yolla islam dünyasında halklar depolitize edildiler.""müslümanlar son üçyüz yılı siyasal bakımdan güçten düşürerek geçirdiler. müslümanların siyasal güçlerini yitirmeleri başlıca iki önemli nedene dayanmaktadır.bu nedenler dış ve iç nedenlerdir. dış nedenler, batının düşünsel, kültürel,bilimsel ve teknolojik sebeblere sahip olmasıyla birlikte başlayan sömürgeciliktir.iç nedenler ise islam toplumlarında yaşanan düşünsel, kültürel,ahlaki ve ruhi çözülmedir. müslümanlar islamın sosyal ve toplumsal bir siyaset olarak şekillenmesi konusu ile ilgilenmediler." (atasoy müftüoğlu)yukarıda da anlatıldığı gibi siyasal islam vardır,olmak zorundadır.