antisemitizm – dertli sözlük
yahudi karşıtlığı veya yahudi düşmanlığı; yahudilik dinine, ırkına, kültürüne veya milletine karşı duyulan düşmanlık.her ne kadar etimolojisi antisemitizmin tüm sami halklarına yönelik olabileceğini ima etse de, terim ortaya çıkışından itibaren sadece yahudilere yönelik saldırganlığı belirtmek için kullanılmıştır.antisemitizm yahudi bireylere karşı gösterilen münferit nefret ve ayrımcılıktan kalabalık grupların, hatta polis ve askerin tüm bir yahudi cemaatine yönelik örgütlü saldırılarına kadar geniş bir yelpazede meydana gelebilir. bu baskının en aşırı örnekleri arasında, 1096'daki birinci haçlı seferi, i̇spanyol engizisyonu, yahudilerin 1290'da i̇ngiltere'den, 1492'de i̇spanya'dan ve 1497'de portekiz'den kovulmaları, çeşitli pogromlar ve nazi almanyası'nın gerçekleştirdiği holokost (yahudi soykırımı) gösterilebilir.(*)
avlaremoz bunun tanımında ufak bir değişime gitmiş:

''israil'de olan siyasi olaylardan tüm yahudileri sorumlu tutmak, bu olaylar için dünyanın farklı yerlerindeki israil vatandaşı olmayan yahudilerden kınama beklemek antisemitizmdir.''

bak sen bak... insan olan ve vicdanı olan yahudi kişi, etrafına bakmadan önce kendisi bu durumun düşmanı olur.

illa yahudi kimliğin bile olmasına gerek yok. her türlü zulüm için bu geçerli. ki yahudi olupta israil'in saldırılarına karşı çıkan kişiler var. gerçi sesli olarak dile getirilenleri sınır dışı falan ediliyor. bunlar da az kurnaz değil.

(bkz:yahudi aklı)