2015 ekonomik krizi – dertli sözlük
artık gerçek olduğuna kesin kanaat getirdiğim olay.

geçen sene 30 gramlık tadelle'yi kırşehir'de 1 liraya, ankarada 1.25 liraya alabiliyordum.

bu sene ise aynı çikolatayı neredeyse her yer 2 liraya satıyor, yüzde yüz zam gelmiş.(*)
bu kriz ile beraber tüm ekonomik planlarım sekteye uğradı, uzun vadeli tasarruf planları yapmam lazım. zalım akape.
kendini iyice hissettiren kriz. enflasyon rakamları her ne kadar düşük görünüyorsa da hissedilen pek de o yönde değil.
fakir ve zengin kısmı açık ara farkla belli eden, maddi hasar yaratan ve pekte sevilmeyen olay.
ahmet davutoğlu'nun mgk toplantısında tartışmaya girdiği rte'ye stratejik derinlik kitabını fırlatıp toplantıyı terketmesi ve daha sonra twitter'da, maaşını alamayan bir aktrol'ün "sayın başbakanım ben bir aktrolüm" diyerek ahmet davutoğlu'nu unfollow'lamasıyla başlayabilecek bir süreç.
zenginlerin daha çok hissettiği ancak orta direğin yoksul kesimden daha az etkilendiği ekonomik krizdir.en büyük sebebi ülkedeki nüfüsun kısa süre içinde göç sebebiyle çok büyük oranda artması ile beraber makro göstergelerin bozulmasıdır diyebiliriz. ancak uzun vadede genç nüfusu arttırdığı düşünüldüğünde üretimdeki artışa katkı sağlayacağı ve üretim maliyetlirini aşağıya çekeceği tahmin edilmektedir. (bkz:mültecileri ekonomik değer olarak görmek) (bkz:mültecileri ekonomik gider olarak görmek)ancak bunlar bizim için mühim değildir. (bkz:mültecileri insan olarak görmek)eskiden olduğu gibi krizin tüm yükü yoksul ve orta kesime yüklenmemiş daha demokratik olarak yük dağıtılmıştır. daha iyisi olabilirmiydi belki siyasi irade daha güçlü olsaydı yapılabilirdi.
hissedilmeye başlayan kriz. gıda fiyatlarındaki yükseliş nedeniyle orta direkte de ciddi manada hissedilmeye başladı. gıda enflasyonu bu durumu en aşağıdan en yukarıya kadar herkese hissettirir. zaten krizin can alıcı şeyi de bu gıda enflasyonudur.

nüfus artışı bir etkendir. sermaye bitişi bir etkendir. etken çok. ama bu kriz üretim sektörüyle ve ihracatla aşılır. ihracata baktığımız zaman komşularımız ve avrupa'nın durumu ortada. üretim sektörünün de hali belli. bir üretim politikamız da mevcut değil açıkçası. nüfus artışının üretime katkıda bulunması için ihracat ve üretim politikası gerekli. ikisi de yok. uzun lafın kısası, nüfus artışı bize kazanç değil, bilakis kayıp. hatta çok büyük bir kayıp. yapılması gereken en güzel şey, en kısa sürede avrupa ülkeleriyle mülteci paylaşımı yapmak. hatta gerekirse avrupa'yı buna zorlamak.
ekonomik krizden ziyade siyasi krizden bahsedebiliriz çünkü ekonomik krizde her şey pahalıdır ama suan ucuz olan seyler de var. mesela soğan domates fiyatları 5 yıldır aynı hatta soģan daha ucuz. burada üretim tüketim dengesi önemli. ama siyasi belirsizlik ve bölgedeki savaşlar asıl etken ve bu durum düzelmeden hiçbirşey düzelme. z.