bilmiyorum demek – dertli sözlük
cahil her şeyi bilir. her şeyi bilmeyenler ise ilim sahipleridir. hikaye edilir ki:i̇mam ebu yusuf'a birisi öğrenmek istediği konularda sorular sormuş. ebu yusuf, soruların bazılarına:"bilmiyorum" cevabını vermesi üzerine sorduğu soruların bir kısmına cevap alamayan şahıs:"bilmiyorsun madem devlet hazinesinden neden boşuna para alıyorsun?" diye fırça atmaya kalkınca, i̇mam ebu yusuf şöyle diyerek muhatabını susturmuş:"ben devlet hazinesinden bildiklerim için para alıyorum. bilmediklerim için para alacak olsaydım devlet hazinesinde para kalmazdı .evet alimler her şeyi bilemez, cahiller bilir.
(*) büyük bir erdemdir. "cahiller kendilerini dünyanın en alim insanları zannederler zira bilmediklerinin farkında değillerdir. alimler ise kendilerini dünyanın en cahil insanları zannederler zira onlar bilmediklerinin çoğunluğunun farkındadır."
bilmiyorum diyenlere sarılmak lazım çünkü onlar bildiklerini yaşayarak bildiren hakka ulaşirlar. o zaman onlardan eser kalir mi? allahin gören gözü işiten kulaği yürüyen ayaği olurlar. ondan biz bilmeyiz o bildirir derler.cahillere gelince dua etmeli, biliyorum diyip kibredenin hali kötü olmuş hep.