iran islam devrimi – dertli sözlük
devrim 1979 da yapıldı.bu devrimde parlamenter monarşiden şeriate(iran şeriati) geçiş yapılmıştır.
devrim'in kendi evlatlarını yemesine neden olmuştur. humeyni devrimden sonra, devrim sürecinde işbirliği yaptığı sosyalistlerin çoğunu idam ettirmiş yada sürdürmüştür. tayyar arı'nın geçmişten günümüze ortadoğu kitapındaki i̇ran devrimi bölümünü okurken bu başlığa denk gelmemde ayrı bir tevafuk.
türkiye'de ki müslümanların o zamanlar umutlanmasına sebeb olmuştur.fakat iran'ın şimdiki halini gördüklerinde neredeyse "laikliğe" şükredecek hale gelmişlerdir.sol gazetelerin en büyük korkusu iran olmaktır.yanlız türkiye'de işin iç yüzünü bilen müslümanlar iran olmak istemez .çünkü 12 imam inançları sapkınlıktır.(bkz:şiiilik)
çadorla simgelenen devrimdir.çador, çadar ya da çadur (farsça: چادر) i̇ran'da kadınlar tarafından giyilen bir çarşaftır. kullanımı antik zamanlara, ahameniş i̇mparatorluğu'na dayanır. pehlevi hanedanı döneminde batılı kıyafetler tercih edilirken, i̇ran i̇slam devrimi'nden sonra yeniden yaygınlaşmıştır.
bu iran hiçbir zaman ne siyasi ne içtimai tam bir 'ımad, kıvam bulamamış diye tam kanaat veriyor. kisradan beri bir lanettir üstlerinde, buğday ambarında açlıktan ölüyorlar.
humeyni 15 yıllık sürgünün ardından devrim sonrası iran'a dönerken uçakta bir gazeteci kendisine hissiyatınız nedir diye soruyor. humeyni ortadoğu insanlarına has bir soğukkanlılıkla sadece "hiç" diyor;

https://twitter.com/pirmikaili/status/826600213389393920

iran devrimi de aynıdır. islam dünyası için koca bir hiçtir.
i̇slam devrimini zihinlerde ve kalplerde de gerçekleştirmenin lüzumunu anlamayan i̇ran’ın 1979 da başlayan fiyasko devrimi. 28 şubat sürecinde madem hayır hadi i̇ran’a laflarıyla cahil ve cahil ulema! tarafından i̇slamiyetin yaşanacağı tek ülke olarak görülen güya i̇slami devrimle müşerref ülke..şeriat hayatın her anına; hatta madde ve manasına nüfuz eder insanın..manadan uzak şeriat şimdi dar pantolon üzerinde omuzlara kadar inen başörtüler hatta peçe takan kadınlar türetti...feracede giysin hadi...içinde strech pantolonuda olsun...haaa bide makyajlı...zorla yapılan islam devriminin kolaylıkla yaptığı islam evrim’i....ve benzemeye başlayan türkiye...1979 un sonlarında 100.000 kadın başörtüye hayır diye yürüyüş yapmış i̇ran meydanlarında...biraz kulak vereydiniz keşke...islam kimliğine zarar vermezdiniz hiç değilse...şu hale bak...nede olsa devrim...
türkiye'deki özellikle "devrimci" islami hareketler üzerinde doksanların ortalarına kadar devam eden bir heyecan ve hayranlık dalgası oluşturmuş, sonra etkisi azalmış siyasi değişiklik.hala sempatiyle bakanlar ve öykünenler var tabi, mesela milli görüş camiasında böyle bir damar hala mevcut.