seccade üzerinde ütü yapmak – dertli sözlük
üşengeçlikte sınır tanımayan –ütü masasını açmaya dahi üşenen- bir insanın kullandığı pratik çözüm. ekseriyetle gidilecek yere geç kalındığında apar topar hazırlanırken kullanılır.
benim daha çok öğrenci evlerinde rastladığım hareket. bir de tatilde falan daha uygun bir zemin bulamayıp yapmışlığım vardır birkaç kere. her seccade üzerinde yapılmaz(*) ve her kıyafet için uygun değildir. (*) bir iki parça şey için idare edilebilir ama sürekli kullanıma elverişli değildir bence.(*) gidip bir ütü masası alınmalıdır.
eğer seccade de yeni yıkanmış ve kurumuşsa ütü zamanından tasarruf ettirecek yaklaşımdır. desteklenmeli ve tavsiye edilmelidir. konu hakkında konferanslar düzenlenmeli ve tüm sözlük yazarları davet edilmelidir.
öğrencilerin bir numaralı kurtarıcısı. bir şal ütüleyip beş dakikada hazırlanıp evden çıkmak gerekince ütü masasını açmak/kapatmak ciddi manada zamandan yiyor. bu nedenle birinci öğretim olduğum zamanlarda kullandığım bir yöntemdi. işi ileri boyutlara götürüp seccade seçimi ve seccadeyi sereceğim zeminin seçimine de dikkat ederdim.
yerdeki bütün tozları toplayacağı için başarılı bulamadığım uygulama. en fazla yatak üzerinde şal ütüleme ile destek olunabilir. aksi halde özellikle toplu temiz çamaşır ütülemeden önce ev güzelce süpürülür.özellikle toplu kullanıma açık ütü masası üzerine temiz bir örtü serilmelidir.