tokalaşmak – dertli sözlük
birbirinin elini sıkmak, el sıkışmak.

büyük mesele.
bugün epey konuşulan bi konu, liseli kapalı bi kız kaymakamın elini sıkmıyor.-aman allahım ne saygısızlığı ne yobazlığı kalmış kızın.
http://karsigazete.com/m/?id=13651

benzer bi durumu bugün yaşamıştım ve henüz üzülüyorken habere rastladım.
karşı taraf bir türlü idrak edemiyor, ya ben senin abinim/ablanım ya biz arkadaşız ya biz bilmem neyiz diyor.
hakkaten üzülüyor bozuluyor önce sonra da öfkeleniyor bazen içten içe bazen dıştan. ister istemez sen de üzülüyosun, karşıdaki seni anlamıyor anlatacak kadar zamanın ve samimiyetin yok.
vesaire.
efendimiz hanımların biatını alırken tokalaşmamış sadece bir parça kumaşın ucundan kendisi diğerinden biat eden hanım tutmuş ve ya bir bardak suya önce kendi daha sonra biat eden hanım elini sokarak allah rasulüne biat edilmiştir.bu durum mecbur durumda bile ne yapılması gerektiğini açıkça anlatırken hatır için yapılmaması gerektiğini bütün açıklığı ile ortaya koyar.bizim örneğimiz -s.a.v.-' dir. hiçbir zaman allah rasulü kadınlarla tokalaşmamıştır. tevbe kapısı ölene kadar açık elbet,bilmeyip yeni öğrenen; yapıp pişman olan yadırganmaz.kulu ve rabbi arasındadır bu. tevbeleri kabul eden yalnız allahtır.
" sizden birinizin başına demirden bir iğne batırılması, kendisine helal olmayan bir kadına dokunmasından daha hayırlıdır." (taberani ve beyhaki rivayet etmişler.)
tesettürlü bir bayan ile karşı karşıya olduğu halde elini uzatan erkeğin elinin havada kalmasına neden olan eylem.