ipek yolu – dertli sözlük
çin'den başlayıp avrupa'ya kadar uzanan ticaret yolu.
eşyalarla birlikte, dinlar, diller, kültürler de bu yolda yıllarca bir yerden diğerine taşınmış, alınıp verilmiştir.
küresel aklın çin'e telkinleriyle ortaya koymaya çalıştığı projenin ismi.

ipek yolu projesi, doğu ile batıyı birleştiren ve kapitalizmin evrimine hizmet edecek bir proje. batıdaki sermayenin doğuya akışını sağlayacak proje bir taraftan da doğu topraklarının yeniden yağmalanmasına hizmet edecek. sermaye birikimini doğuya aktaran küresel güçler de batıya yeni hayat alanı açmış olacak.
rusya ile çin arasındaki temel anlaşmazlıklardan birisidir. küresel aklın bir projesidir.

rusya ile çin bir blok görünümü arz etse de dünyanın bu çalkantılı döneminde şartların nasıl değişeceği hiç belli olmaz. italya 1. dünya savaşı'nda taraf değiştirmedi mi?

her neyse, çin her geçen zaman küresel aklın kontrolüne daha fazla giriyor. abd milli kanadı, yani abd yerli sermayesi trump eliyle güney çin denizi'nde ateşi yükseltip çin'in ticaretini akamete uğrattıkça ipek yolunu aktif etme konusunda daha hızlı ve agresif adımlar atacaktır. bu durum orta asya ve kafkaslar konusunda rusya ile yaşayacağı sıkıntıların habercisi olacaktır. malum, putin önderliğindeki rusya küresel akla karşı bir başka düzen savunuyor görünüyor. dolayısıyla çin ile bir gerilim yaşarsa pek de şaşırmamalı. dolayısıyla çin'in gidişatı ve hamleleri her konuda yakından izlenmeli. afrika'daki faaliyetleri de düşünülürse çin gerçek bir ticaret canavarı. bu nedenle birçok ülke çin konusunda temkinli. bu ticari iştahı, küresel akıl kendi için kullanmak istiyor.