batının tekniğini alacağız kültürünü almayacağız – dertli sözlük
son iki yüzyıldır söylenen klişe bir söz. tekniğini alamadık, ama onların berbat kültürü bu toprakların damarlarına kadar işledi. tarihçiler yanlış batılılaşma olarak yorumluyor. ama bu kavram bile başlı başına yanlış. zira batılılaşmanın kendisi başlı başına yanlış.
batı ile doğu kültürü her haliyle birbirine zıtlıklar barındırmakta. bu sebeple de bu ikili arasında yapılacak ortak işlerin tamamında kan uyuşmazlığı oluşur.

nitekim batının kültürü doğuda sadece özenti tiplerin kendilerini komik durumlara düşürmesinden başka hallere yol açmamıştır. uzakdoğu'da da durum aynı, türkiye'de de, hindistan'da da...
hakikaten sözde kalan bir söz. bal gibi de aldık kültürlerini. i̇nanmayan alsın eline tv kumandasını da karakutusunu açıp görsün. ben tv izlemem dersen kafanı cama doğru çevirmen yeter orada giyinmiş çıplakları göreceksin. hiç mi olmadı dostum o zaman aynaya bak.
200 sene önce yaşanan buhrana bir çözüm, ufuk açıcı bir anahtar. lakin iş işten geçmiş teknikte yetişememişiz. lakin kültürünü de alamamışız. ne sanatta, ne edebiyatta, ne mimaride yakalayabilmişiz, bir kaç müşahhas örnek dışında denk sayılabilecek eserler meydana getirebilmişiz. adamların iyiliğe medar olabilecek, güzel ahlak örnekleri bulunan seciyelerini hiç görememişiz, yürümeyi yeni öğrenen bebek gibi nerde parlak bir şey var cici cici deyip ona koşmuşuz sadece. zararını yararını sorgulayabilmek gibi çok sonralara nasip olmuş, toplumsal bir tecrübe edinememişiz. zaten geleneği hiçe saymak, tecrübesizlik demek, bebeklik demek anlamına gelir.

tatlı görünen, cici görünen, üstü parlayan sefahate dair ne varsa ona koşmuşuz. tabi bu büyük ölçüde okuyan kesimin çoğunluk kısmının hikayesi..

zamanında durumun vehametini çok farkedenler olmuş. toplumun herhangi bir kimlikten yoksun, kutsalı bulunmayan bir şey'e dönüşüyor olması gerçeği karşısında nurullah ataç gibiler mesela batıyı her şeyi ile kabul etmemiz gerektiğini söylemiş. mitolojiyi benimsetmek istemiş, tâ odan başlamış işe, akıllı adam... nevyunanilik demişler edebiyat tarihçileri bu akıma. böyle şeyler de yaşamışız onu demek istiyorum.
200 yıllık klişe. son yıllarda islamcılık öldü, kaldı, uçtu, kaçtı tartışmaları olmuştu, sonrasında öldü denildi, yeniden nasıl dirilecek soruları filan soruldu. öldü diyenler malum cemaatçiler, kaldı diyenler islamcılar. aklıma yine bu konu geldi ne hikmetse.

#444118 şöyle bir yazı yazmıştık. aslında islamcılığın islam'a verdiği zararı çok az şey vermiştir. bu az şeyden bir diğeri de gülen cemaati.