bitcoin – dertli sözlük
herhangi bir merkez bankası, ülke, kuruluş bağlantısı olmayan internet üzerinden kullanılan, çeşitli ülkelerde geçerliliği olan, çeşitli ülkelerde de yasaklanan bir internet para birimidir.

bitcoin insanlara maddi karşılığı olan bir para projesidir. i̇ddiaya göre rakam 21 milyona ulaştığında basma/üretme işlemi duracak.

çok hızlı şekilde değeri değişmektedir. paritesi 10 dolardan bir saat içinde 30-40 dolara fırlayabilmekte ya da tam tersi de olabilmektedir.

bu para birimini bilgisayar işlemcisi güçlü olan herkes basabilmektedir. karışık yapısı üretimi uzun ve zor kıldığından çeşitli networklere de dahil olunabiliyor.

son olarak bitcoin firmasının 65 milyon dolar değerindeki bitcoin'i kaybolmuş ve şirket iflas bayrağı çekmiştir. buna karşılık bitcoin'i destekleyen ingiltere'de piyasasını hareketlendirmek için bitcoin'den vergi yükümlülüğünü kaldırmış.

yine iddiaya göre takibi olmayan bir para türü olduğu için uyuşturucu ve diğer ahlaki değeri olmayan ve suç sayılan sektörlerde de kullanıldığı bilinmektedir.
artık bakkallarda bile harcanabilen para birimi.http://tr.boardest.com/thread/artik-bitcoin-her-yerde-geciyor-bitcoin-debit-kartlari
esnaf arasında kullanılan "yerimiz yurdumu belli" beyanından mütevellit oluşan güvenin 0'a düştüğü, yeri yurdu belli olmayan her manası ile sanal para birimi. hoş elimizdeki banknotlarda sanal değil mi? tabikide öyle.
an itibariyle 1 bitcoin'in 3632 dolar ettiği sanal para birimidir.bu başlık burada açıldığında 1 bitcoin 670 dolardı.4 yıl önce bugün ise 140 dolardı.gittikçe de artacak gibi görünüyor zamanla...
'mining' (bitcoin çıkarma işlemi - maden çıkarma anlamına gelen ingilizce kelime) için çözülmesi gereken algoritmaların gittikçe zorlaşması ile artık herkesin yapamayacağı bir işlem haline gelmiş bitcoin çıkarmak...
kripto para piyasalarının lideri olup yükseldiğinde bütün kriptolar yükselir, düştüğünde bütün kriptolar düşer. 2021'de 60 bin doları aşmış olsa da şu sıralar 40 bin doların altında kalmıştır.