komünizm – dertli sözlük
tdk ya göre; "marx ile engels'in kurduğu ve siyasal etkinliklere ilişkin düşünceler yanında kendine özgü eğitim kuramlarını da kapsayan felsefe okulu."
"bütün malların ortaklaşa kullanıldığı ve özel mülkiyetin olmadığı toplum düzeni, komünistlik." fakat bu tanım, seksen öncesi türkiyesinde komünizme blok yapmak için çok sık kullanılmış, sığ bir argüman. düşünsel etkinliğe önem vermeyen sağ kesimin, "kadınların ortak olması" üzerine de bina ettiği ucuz bir savunma refleksi olmuş o dönem için...
her ne kadar komünizm, sınıfsız bir toplum yaratma amacını tasısa da bencil bir yapıdır. insanların mallarını ortak kullanma v.s. aslında iyi kullanıldıgı zaman işe yarar hatta faydalı fakat kesinlikle günümüzde insanları aptal yerine koymaktan baska bir anlayısı yok.(en azından simdilik.)
tekamül olayını tersten algılayanların oluşturduğu akım. şöyle ki; i̇nsan, hayvan, bitki, cansız varlık.yani insandan başlıyor onların ilerleyişi, bize göre gerileyişi.
savunucularının sayısı neredeyse hep sabit olan ve yaş ortalamları 22-23 ü geçmeyen ideolojik görüş.
yirmisinde komünist olmayanın kalbi, kırkında hala komünist olanın aklı yoktur,demiş (bkz:george bernard shaw)
bütün ülkelerin sosyalist sistemde yönetilmeye başladıktan sonra birleşmesiyle oluşacak sınıfsız toplum ütopyası.
komünizmde cogu kişinin sandığı gibi devlet yoktur, devlete gerek kalmayan bir aşamaya geçilmiştir.
komünizm; "eşitlik" ile yürümeye çalışan bir fikir akımıdır ama eşitliğin yanında "adaleti" unutan, eşitlik için hak edenin hakkını hak etmeyenle paylaştıran ve bunu yapmak için "komünizm" haricinde ki tüm olguları(din vb.) yıkarak devletin mutlak hakimiyeti üzerine kurulan dengesiz bir düzendir.