fikir özgürlüğü – dertli sözlük
i̇nsanların bilgi edinme,edindiği bilgi sonucu kanaat getirme ve bunu paylaşma özgürlüğünü dile getirir. nam-ı diğer; "düşünce özgürlüğü".
peki her düşünce özgürlüğü denince akla kişiye ve kuruma hakaret etme eylemi gelmiyor mu? tabii ki geliyor. çünkü toplumda aydın ya da özgür birey olarak adlandırılan insanlar, toplumu kaosa sürükleyecek hamleler yapıyor ve yargıya getirilince de "nerede düşünce özgürlüğü?" işte bu durumda o bireyin ağzına annemin tahta yemek kaşığı ile vurup vurup düzeltmek geliyor. (*)

avrupa insan hakları sözleşmesi'nin 9. maddesinde ise şöyle bir açıklama yer alır ;
"1- herkes düşünce, vicdan ve din özgürlüğüne sahiptir. bu hak, din veya inanç değiştirme özgürlüğü ile tek başına veya topluca, aleni veya özel olarak ibadet, öğretim, uygulama ve ayin yapmak sureti ile dinine veya inancını açıklama özgürlüğünü de içerir."
maddelerin devamı da söz konusudur aslında. merak eedenler için kaynak;
(http://www.turkhukuksitesi.com/showthread.php?t=7100)
ölçüsüzlük ifade etmemeli.mesela eğer tehlikeli sularda gezmeyi bir kaptan özgürlük diye algılıyorsa, yakında feryadını duyarız.akıl da rabbimizin bir fıtrî şeriatıdır. nasıl her ahkam-ı şeriyye birbirine kuvvet verir, manasını tekmil eder, tahdid eder.. öyle de akılda sair şeriat-ı fıtriye ve şeriat-ı garra ile tahdid edilir, tadlil edilir, tanzim edilir, takviye edilir ve hakeza.