şehre anlam katan detaylar – dertli sözlük
insan ve yaşanmışlığıdır. bazen bir kişi bile bir şehri sevdirir insana, ve o kişi ki, yine şehirden soğutur insanı.
tarihi dokusudur.
bir kalesi bile olmayan şehirler tarihten kopukmuş gibi gelir bana.
dar sokakları olmalı mesela şehrin.
buralarda yürürken insan içinden: " bu sokaklar önceden nal sesleri ile kim bilir ne kadar çınlamıştır" diye düşünmeli.
yaşanmışlığıdır. o yaşanmışlığında ki gizli sırlarıdır. duvarlarında ki, mahallelerinde ki, ağaç gövdelerinde ki aşk sözleridir, şiirleridir, serenadlarıdır. aşkını anlatamamış aşıkların denize karşı döktükleri içleridir, sevdalarıdır.
sadece korku çığlıklarının atıldığı, gözyaşları ile caddelerinin ıslandığı, kanlar ile kırmızıya bulandığı sokakları değil de umudun her daim yeşil kalmasını sağlayan masum bakışlarıdır.
eskinin yasını tutan, anılarını canlı kılan yaşlı amcalarının kahvede ki sohbetleridir, laf dalaşları ve "ah ah nerde o eski günler!" nidalarıdır.
yaşlı teyzelerin eski nakışlarını yeni nesillere öğrettiği, saygının yine var olduğu huzur dolu evleridir.

he haklısınız çok mu coştum? belki de evet belki de film senaryosu olsa anca bu olurdu demi. bence bunlardı şehre anlam katanlar. çünkü her şey, içinde insan ve insanlığa dair her hangi bir şey olmadan bir hiçtir.

(bkz:belki fazla hayali ama olması gerekendi)
yeşil tutmuş arnavut kaldırımlarıdır.sabah erkenden dükkanını açan küçük esnaftır.mahalleye girildiğinde fırından gelen ekmek kokusudur.boş arazide (parkta bahçede değil) top oynayan çocuklardır.elinde poşetle akşam evine giden babalardır.sevdiğini görmek için sokak sokak dolaşan gençlerdir.cami bahçesinden gelen kahkahalardır.kahvehaneden gelen çay karıştırma sesidir.velhasıl bir şehri şehir yapan binalar değil insanlardır.
camiler, çeşmeler ve çınar ağaçları. sakallı, fesli, eğik boyunlu dedeler. i̇p atlayan çocuklar, çizmeleri çamur olmuş emiceler, sırtında çayır vesair taşıyan nineler, buram buram tarih kokan kütüphaneler, halı dokuma tezgahları, ufak pencereli müstakil evler, yüksek tavanlı panjurlu köşkler , dar sokaklar, bülbül sesleri ve yağmur.