ne mutlu türküm diyene – dertli sözlük
andımız'ın sonunda yer alan ve 'atatürk'e ait bir vecize.
sözün gerçeklik ihtimaline, sosyolojik tesirine yahut gerekliliğine girmeyeceğim.
kullanım alanlarından bahsetsem kafi.
bu söz doğu ve güneydoğuda bütün dağa taşa kocaman harflerle kazılıdır.
mevzubahis bölgede her çocuk dışarı çıktığı her gün bu yazıyı bir şekilde görür.
mesala van'da şehrin merkezine çok yakın bir tepenin zirvesinde, geceleri aydınlatılan atatürk heykelinin hemen yanında yazılıdır. (*)
şehir merkezinin her yerinden görünür, okunur. diyelim ki van'a uçakla gittiniz. havalanından çıktıktan hemen sonra sol tarafa doğru bakın. göreceksiniz.

niye böyle bir şeye ihtiyaç duyulmuş?
bilmiyorum.
neyse ki "ey insanlar! rabbiniz birdir. babanız da birdir. hepiniz adem'in çocuklarısınız, adem ise topraktandır. arabın arap olmayana, arap olmayanın da arap üzerine üstünlüğü olmadığı gibi; kırmızı tenlinin siyah üzerine, siyahın da kırmızı tenli üzerinde bir üstünlüğü yoktur. üstünlük ancak takvada, allah'tan korkmaktadır." diyen bir peygamberin ümmetiyiz...
atatürk'ün uzunları yakınca bile ne kadar ileriyi görebildiğinin resmi. ne sandın fransız ihtilali bin yıl mı sürecekti? o da haklı kim derdi internet diye bir şey çıkacak dünya köy olacak vatan millet sakarya... öyle olunca adamın biri de çıkıp ne mutlu kürdüm diyene diyemeyecekti tabi.
bir takım çıkarcı zihniyetleri rahatsız eden sözdür.bu söze niye ihtiyaç duyulduğu ise günümüzde çok açık ve net ortadadır.
neden ki acaba çözemediğimdir ,birincisi türksem sadece türk olmak mutlu olmam için sebep mi olmalı ikincisi değilsem neden türkmüş gibi yapıp mutlu olmalıyım.
şimdi eleştiren savunandan daha çok bu sözü lakin zamanında çok tutmuş.
ırkçı insanların okullarda okuttuğu o utanç verici and(ları)nın en ... sözlerinden bir tanesidir!..
atamızın tartışılmaz muhteşem sözü...ve türkiye sınırları içinde yaşamını devam ettiren herkesin gururla söyleyebileceği söz.
peygamberimizin yasakladığı bir kavram ırkçılık, "ne mutlu türküm diyene" sözü de ırkçılığı perçinlemekte, bölücülük yapmakta kardeşler arasında. bizim dinimizde yeri yoktur ırkçılığın, bizde ümmet olma bilinci vardır. bu bağlamda bir söz alıntılayacak olursak erbakan hoca'dan:

bu ülkenin evlatları asırlar boyu, mektebe başlarken besmeleyle başlar. siz geldiniz, bu besmeleyi kaldırdınız. ne koydunuz yerine? 'türküm doğruyum çalışkanım'. e sen bunu söyleyince, öbür taraftan da, kürt kökenli bir müslüman evladı, "ya öyle mi, ben de kürdüm, daha doğruyum, daha çalışkanım" deme hakkını kazandı. ve böylece, siz bu ülkenin insanlarını birbirine yabancılaştırdınız.