değerler eğitimi – dertli sözlük
milli eğitim bakanlığı bünyesinde okullarda yürütülen bir çalışmadır. gerekli midir; evet bence çok önemli. bu çalışma dahilinde aklınıza gelebilecek her türlü değerimiz işlenmektedir. daha çok okulların, öğretmenlerin gayreti ile yürür. i̇şin zor kısmı öğretmenlerdedir. "anne babanın veremediğini öğretmen nasıl verecek ?" sorusu akla geliyor. ama gayret etmeye değer.
osmanlı döneminin eğitim sisteminde ahlak eğitimi olan değer eğitimi günümüzde örgüe eğitimde verilmeye çalışılmaktadır. çok gerekli olmakla birlikte çocuklara öğretilmeye çalışılan değerler amaçsız bir şekilde öğretildiği takdirde ne yazık ki istenen sonuçlara ulaşılamamaktadır. bunun sebebi çocuk iyi olmanın dürüst olmanın yadırgandığı bir ortama girdiği takdirde kendisinde ki bu özellikler yüzünden dışlanacağı takdirde eğilim itibari ile bulunduğu ortamın değerlerine göre şekil alacaktır. ama islami olarak ahlak eğitiminde ahlakın güzelliğinin yaratıcı tarafından gözlendiği ve ahlakını güzelleştirmenin bir ödül olduğu aşılanacağı için çocuk girdiği her ortamda doğru olan ahlakı aşılamaya ve doğru olandan ayrılmamaya çalışacaktır. çünkü değerleri öğrenmesinde hoşnut edeceği bir yaratıcısının varlığı aşılanacaktır. lakin günümüzde öğretilen değer eğitiminde kişinin yalnız kendi doğruluğu ve iyiliği ortaya koymak için amaçsızca topluma kendini gösterme kanıtlamak için bunu değerlere sahip olması gerektiği aşılanmaktadır ki çocuğun topluma karşı tavır alması ile bu değerler de aynı şekilde tavırlı bir şakilde yönünü değiştirecektir.
biz çocuklarımıza değer eğitimi değil islam ahlakı öğretmeliyiz. bence en gerekli olanı budur. zira islam ahlakı değerlerin hepsini ve daha fazlasını kaplamaktadır!

selametle...
bizim zamanımızda ders olarak değildi ya da ben öyle görmedim.bir yarışma idi. içinde bir sürü, değerlerimizi anlatan hikayelerin olduğu kağıtlar vermişti hocamız yarışmaya katılmak isteyenlere. öyle güzel hikayeler vardı ki içinde ben öyle güzel hikayeleri okuduğum için bu yarışmaya katıldığım için çok mutlu olmuştum. derecede yapmıştım ilçe genelinde. temiz kalpliliğin allah katında nasıl ödüllendirildiğini, anlayışın insanlar arasında ne kadar önemli olduğunu, bencilliğin zararlarını ama karşısında ki düşünmenin yararlarını her okuduğum hikayede daha da çok anlıyor ve daha da çok seviyordum okuduğum hikayeleri...he şimdi aklında ne kaldı derseniz de çok güzel şeyler kazandım derim. 3 sene sakladım o hikayelerin olduğu kağıtları.. okudum okudum durdum.. şimdi mi? şimdi ise böyle bir insan olduğum için mutluyum. çünkü insanın geçmişi ona şekil verir ve ben bana şekil veren bu küçük hikayeleri okuduğum için çok mutluyum. yani bir şeyler kazanmak isteyen kişilere güzel değerler kazandırabilecek bir uygulama ve yarışma idi.
özel kurumların, dini temelli ahlaki eğitim veriyoruz demek istediklerinde kullandıkları kelime, böyle olunca daha cazip olduğu düşünülüyor zannımca.farklı yerlerde farklı gruptan çocuklara 'değerler eğitimi' vermiş ve bilhassa okul öncesinde dini eğitim veren kreşlere giden çocukları bolca gözlemlemiş biri olarak kanaatim şudur ki; evet arkadaşlar bu hafta şükürü işliyoruz deyip şükür anlatarak, haydi selamı öğrenelim deyip selam verdirilerek olan öğrenme kalıcı olmuyor. çocuk laik hayat düzenine ve ekranlara dönünce oranın kurallarına ayak uyduruyor.ancak bu değerler dediğimiz mevzular aile içerisinde zaten olağan olarak yapılan hayat tarzı haline gelmiş hasletlerse o çocuk hayatına kalıcı olarak geçirebiliyor.
yaşamaya ve yaşatmaya değer bulunan duygu, düşünce ve davranış biçimlerinin bütünleştirilerek sistemli şekilde nesillere aktarılmasıdır. dini bağlamdan kopartılarak oluşturulan bir ifade olduğu için altı pek doldurulamamıştır. istenen karakter ve toplum tipini oluşturma çabasına hizmet eden bu eğitim ortak değerler ile sağlanmalıdır ki değerler herkes tarafından istekle, ilgiyle korunsun. ortak değerlerimiz ve dertlerimiz yoksa söz konusu eğitimin duygu, düşünce ve davranış alanlarında benimseteceği bir şey de yok demektir.