batınilik – dertli sözlük
1100lü yıllarda hasan sabbah tarafından ortaya atılmış çeşitli mezhepler ve dinlerin karışımı bir anlayıştır. sönüp gitmiştir.
bugünde devam eden mezhep veya akımlardır. batınilik genel bir kavramdır. hasan sabbah tarafından ortaya atılmasına rağmen onun düşüncesini benimseyen çok insan olmuş ve bunu birçok mezhep ve fırka kurarak ifade etmişlerdir. kur'an'ın görünen anlamında çok görünmeyen anlamı olduğunu, ebced ve matemetikle kurandan mana çıkaran, kuran'ın şifre vs. gibi birçok gizli özelliği olduğunu iddia eden insanlara verilen genel isimdir.
kur'an'ın bir zahir(görünen,açık) bir de batın(iç yüzü, derin anlamı) bulunduğunu ve maksadın zahiri değil batıni olduğunu söyleyen/savunan güruh. hadid sûresi 13. ayeti görüşlerine delil getirirler. misalleri şudur; nasıl ki çekirdeğin kabuğu değil içi önemliyse nassların da batınları önemlidir. aklı devreden çıkararak ayetleri kendi leyhleri şekilde yorumlar yapmışlardır. hz.ali'ye ilahlık isnad etmeleri, zekat gibi namazın da yılda bir kez eda edileceği çıkarımlarıyla farzları yok saymaları, içki ve kumara mübah diyerek haramları helal saymaları küfürlerinin bariz örnekleridir.