charlie chaplin – dertli sözlük
16 nisan 1889 doğumlu i̇ngiliz sinema yönetmeni oyuncu ve yazar. melon şapkalı, büyük ayakkabılı, sürekli bastonunu çeviren ve komik hareketli 'şarlo' tiplemesiyle anılan adam.

bence daha önemlisi:

"özür dilerim ben imparator olmak istemiyorum. bu beni ilgilendirmiyor. hükmetmek veya işgal etmek istemiyorum. herkese yardım etmek istiyorum.

yahudi, katolik, siyah, beyaz. hepimiz birbirimize yardım etmek istiyoruz. diğerinin mutluluğu hepimizi mutlu ediyor. hiç kimseden nefret etmiyoruz. hiç kimseyi aşağılamıyoruz. bu dünyada herkese yer var. dünyada herkesi doyuracak kadar zenginlik var..."

diyen kişi.
kominzm sempatizanı olmakla kalmayıp, pratik olarak sinemasında da bunun öğelerini vurgulamıştır. sırf bu yönü nedeni ile yüzyılın komedyenleri seçmesinde kendisine hak ettiği halde birincilik verilmemiştir.
4 evlilik yapmış, on çocuğu olmuş toplamda. 43'te yaptığı son evlilikte kendi 54 yaşında, eşi 18 yaşında imiş, 8 çocuğu ondan olmuş. son çocuğu, kendi 73 yaşındayken doğmuş. 52'deki limelight filminde, kendisi yaşlı bir adamı canlandırıyor, çok genç bir kız da buna aşık oluyor. kız bu adamın peşinden koşmasına rağmen, yaşından dolayı kendisi kaçıyor. tabii en sonunda evlenmiyorlar, adam kalp krizinden ölüyor filmde. ayrıca ilginç olan, filmde kıza aşık olan, ve muhtemelen kızın da ona karşı boş olmadığı bir adam da var. gerçekte, neville rolüyle filmde görülen o genç de charlie chaplin'in öz oğlu. bazen kitap okuyunca veya film izleyince orada bırakmak iyi oluyor, biraz vikipedia kurcalayınca peşinden, aklı karışıyor insanın...
ilk sesli sinemada oynama fırsatını geri çevirmiş buda kutsalodun şehrinde gözden düşmesine neden olmuştur.