ömer muhtar – dertli sözlük
bir şehit, bir şahit! bir diğer deyişle ''çöl'ün aslanı''. libya da italyan işgaline karşı kitleleri harekete geçirdi. emperyalist italyan ordusuna karşı bir avuç mücahidle direndi. esir düştü idam sehpasına oturtuldu. korkusuzca gözünü dahi kırpmadan ölüme gitti.
15 eylül 1931 yılında idam edilen mücahit. vefatını/şehadetini duyduğunda muhammed esed'in şunları söylediği nakledilir:"ömer el muhtar öldü ha...şu sireneyka aslanı, yetmiş şu kadar yaşına rağmen halkının özgürlüğü için yılmadan sonuna kadar savaşan ömer el muhtar öldü demek...on uzun yıl boyunca, on uzun ve çileli yıl boyunca en modern silahlarla donatılmış mekanize birliklerle, uçaklarla, topçu bataryalarıyla takviye edilmiş düşman ordularına, kendinden en az on kat daha kalabalık i̇talyan kuvvetlerine karşı halkın umutsuz direnişine bayrak olan ömer el muhtar...piyade tüfeklerinden ve birkaç attan başka bir şeyleri olmayan, yarı aç mücahidlerinin başında kocaman bir esir kampına dönüştürülen bir ülkede son kurşununu sıkıncaya kadar umutsuz bir gerilla savaşı sürdüren koca ömer el muhtar..."
çöl arslanı lakaplı mücahid. italyanlar ve trablusgarp. trablusgarp, osmanlı'nın kanayan yarası. italyanlar ise bu yarayı çıban yapan sonunda da kansere dönüştüren en sonunda da koparıp atan insanlar. italyanları unutmayalım. çanakkale savaşı'nı hazırlayan da italyanlar.
hatırlamadığım bir kaynakta yatağında mefta olan tarihi isim. tabii filmlerde senaryo adına ve filmin akış noktasına binaen idam sahnesi ve dar ağacı kuruluşu olur.
daraağacında şehit edilen mücahid. http://arsiv.ajans5.com/detay/2011/09/16/omer-muhtar-in-sehadetin-80-yil-donumu.html
şehadetinin 86.yıldönümü imiş.

kuzey afrika'daki son osmanlı idi, cellatlarından daha uzun yaşadığına şahidiz.