kocakarı imanı – dertli sözlük
ne güzel imandır, pek de güzeldir, çok da güzeldir, sorgusuz sualsiz, şüphesiz imandır.

(ahir zamanda değişik inançlar çıkınca, kocakarılar gibi inanın.) [deylemi]

bu hadis-i şerif kocakarı gibi batıl şeylere körü körüne inan demek değildir. allah ve resulünün bildirdiklerine aklın almasa da, ispat edemesen de, inanın demektir.

hz. ebu bekir gibi inanmaktır, (o söylediyse doğrudur) diyerek iman etmektir.
allah beni yaratırken neden bana sormadı da şimdi cehenneme atacağını söylüyor diyen bir ateiste "sana ne!" diyebilen imandır.
yaşınız geçmiştir, o güne kadar eviniz, eşiniz, çocuklarınız ve komşularınızdan başka ilgilendiğiniz bir mesele de olmamıştır. en büyük derdiniz evinizin geçimi, çocuğunuzun mürvetidir.
bu sıcak ve samimi yaşamınıza güvendiğiniz birinden bir bilgi gelmiştir ve çeşitli şeyler emretmektedir ve emirleri de alemi yaratan allah'a dayandırmaktadır. "niye"si değil "nasıl"ıdır sizin için önemli olan ve nasılıyla amel etmeye başlamışsınızdır.


bu şartlar için en güzel teslimiyet şeklidir kocakarı imanı evet evet; ama sadece bu şartlar için.

yani bize dönük bir eylemselliği yoktur, bize düşen kuranda defalarca tekrar edildiği gibi: akletmek düşünmek ve kula kulluğu reddedip, teslim olmaktır.

aliya'nın dediği gibi," ey teslimiyet, senin adın islamdır.".
ahir zamandaki makbul ittibanın bir çeşididir. evet acuze itikadı, iman kurtarır. bu bir usul değildir. müdafaadır, hücum değildir. imanı terakki ettirmek üzere bir tavsiye değildir, imanı saldırılara karşı muhafaza etmek makamında bir tavsiyedir.

hadisin aslı: aleykum bi dinil acaiz.
atalar dinine tabii olan imân. böyle imandan o'na sığınmak gerek, böylesi imân ile şeytanın oyuncağı olunur bunu da bilmek gerek. yaratıcı kitabında aklınızı kullanın diye uyaracak, akledin, düşünün diye buyuracak, akıl eden kulları bu imân üzerinden aklını kullanmayana güzellemeler dizecek. tabii ya, akıl eden kullarından sivri zekalılar, siz okumayın, sorgulamayın, biz okur size anlatırız diyor zatî. sen çık aradan dediğimizde de, şeyhi olmayanın şeyhi şeytandır diyor. oysa bilmez ki şeytan olmuş kendisi. kocakarı imânı din üzerinden nemalanan din tüccarlarının en sevdiği imân çeşidi.