diyojen – dertli sözlük
kinik felsefesinin öncüsü olan filozof.milattan önce 400lerde yaşamış.tüm gelenekleri reddedip medeniyetten uzak bir yaşam sürdürmeyi tercih etmiş bir fıçı içersinde yaşamını sürdürmüş, öncüsü olduğu söylenen felsefenin kelime anlamı köpeksi imiş, yaşam tarzından dolayı bu ismi almış.
yani tüm dünyevi nimetlerden uzak bir yaşam.. müslüman olsa zahiddiyebilirdik galiba.
birde şöyle bir söylenti var, filozoflara önem veren devrin yöneticisi büyük iskender diyojenin ziyaretine gider ve bir isteği olup olmadığını sorar o da cevaben,gölge etme başka ihsan istemem, der..
(bkz:gölge etme başka ihsan istemem)
sinopludur kendisi. sinop'ta elinde bir fener, fıçının üzerinde durduğu, yanında da köpek olan bir heykeli var. zira bir de fener hikayesi var. gündüz vakti elinde fenerle sokaklarda dolaştığı ve ne yaptığını soranlara dürüst bir adam aradığını söylediği rivayet edilir. köpek ise sürdürdüğü yaşam tarzı için benzetmesinin simgesidir. kinik felsefesinin ismi köpeksi anlamına gelen kynikos'dan gelmekteymiş.
dijoyen'in erdemi kitabında esir düşerek satıldığını ve ona ne yapmayı bildiğinin sorulduğu yazar. diyojen soruya şöyle cevap vermiş; "buyurmak!" ve tellala bağırmış "sor bakalım kim bir efendi satın almak istiyor."