inşaat mühendisliği – dertli sözlük
malzeme ve tekniği en iyi şekilde bir araya getiren, yapıların plan, proje, yapım ve denetlenmesiyle uğraşan temel mühendislik dalıdır. i̇nşaat mühendisleri her türlü bina, baraj, havaalanı, köprü, yol, su kemerleri, liman, kanalizasyon, su şebekesi, tünel, demiryolu, hızlı tren projeleri, metro vb. hizmet ve endüstri yapılarının planlanması, projelendirilmesi, yapımı ve denetimi konuları ile ilgili eğitim ve araştırma yapar.[2][3][4] mühendisliğin anası olarak da kabul edilen inşaat mühendisliği askerî mühendislikten sonra gelen en eski temel mühendislik dalıdır[5] ve i̇ngilizce kelime anlamı civil engineering ilk olarak 18.y.y. da askerî olmayan mühendislik çalışmalarını askerî mühendislikten ayırabilmek için kullanılmıştır.[6] i̇nşaat mühendisliği kurucu mühendislik alanlarının başında gelir. i̇nşaat mühendisliği geniş bir alanı kapsadığından çeşitli dallarda uzmanlaşma gereği duyulmaktadır. bu alanların başlıcaları, çevre mühendisliği, geoteknik, belediye ya da kentsel mühendislik, kıyı mühendisliği, ölçme bilgisi, yapı mühendisliği, temel mühendisliği, su mühendisliği, malzeme bilimi, ulaştırma mühendisliği vb. konulardır.

(http://tr.wikipedia.org/wiki/naat_mhendislii)
"kardeşim sen inşaat mühendisisin bilirsin bazen duvarlar üzerime üzerime geliyor neden oluyor o?" dedirten,bina yıkılsa "açılın ben mühendisim" denemeyecek mühendislik alanıdır.
fakültesinde inşaat mühendisliğine giriş, statik, kara yolları,yapı malzemeleri, dinamik, zemin mekaniği, mukavemet gibi dersleri olan mühendislik dalıdır. önceleri taş ustaları, zanaatkarlar ve marangozlar tarafından yapılan yapılar gelişerek inşaat mühendisliği alanını oluşturmuştur. inşaat mühendisi ne yapar sorusuna verebileceğimiz şöyle bir cevap vardır; i̇nşaatta kullanılacak malzemeleri belirler, proje çizer, yeri geldiğin dede iş güvenliği uzmanı olarak çalışılabilir.i̇nşaat mühendisi; yol, bina, hava alanı, tünel, baraj, köprü, kanalizasyon, arıtma sistemleri dahil olmak üzere büyük inşaat projeleri ve sistemlerini tasarlar, inşa eder, denetler ve sürdürür. autocad programı kullanmaları gereken en temel programdır.